Νέα μέτρα: Μάσκα παντού από αύριο - Αναλυτικά τι αλλάζει

Κρήτη
Νέα μέτρα: Μάσκα παντού από αύριο - Αναλυτικά τι αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλή μάσκα στα super market και τα ΜΜΜ ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 - Τι ειπώθηκε για το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ή γενικών και τοπικών lockdown

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν γενικευμένους περιορισμούς και lockdown», ξεκαθάρισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γιάννης Οικονόμου.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφησυχασμούς» υπογράμμισε.

«Τα μέτρα αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, προτού δώσει το λόγο στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε αρχικά πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν αυτό οφείλεται σε κοινωνικές συναθροίσεις ή σε πιθανή αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον».

«Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Τα νέα μέτρα προσανατολίζονται σε δυο φάσεις:

24 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου:

  • Από τις 24 Δεκεμβρίου και τις 6 το πρωί, η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. «Ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους ενόψει γιορτών και έτσι δικαιολογείται το μέτρο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
  • Στα super market και στα ΜΜΜ υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
  • Οι ξένοι επισκέπτες, πέρα από το PCR 72 ωρών ή rapid test 24ωρών, επειδή υπάρχει δείγμα ότι η νόσος τους εμφανίζεται μετά την έλευση τους στην χώρα, θα υποχρεώνονται να επαναλαμβάνουν τα τεστ την δεύτερη και την τέταρτη ημέρα παραμονής στην Ελλάδα.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

3 Ιανουαρίου και έπειτα:

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να καταλήξει σε όλο το φάσμα των μέτρων που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου ή και νωρίτερα.

«Τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν αφορούν είτε σε τοπικό είτε σε γενικό lockdown», τόνισε ο κ. Πλεύρης,

Τα μέτρα θα αφορούν στο ωράριο διασκέδασης, στις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και γενικότερα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται με μεγαλύτερη αυστηρότητα σε μη αναγκαίες δραστηριότητες.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για sms», τόνισε.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές και αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μια επικαιροποίηση στα πρωτόκολλα».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως ήδη το 90% της ηλικιακής ομάδας έχουν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

«Στους άνω των 60 ετών 580.000 συμπολίτες μας δεν είχαν εμβολιαστεί πριν την υποχρεωτικότητα του μέτρου. Ήδη μετά το μέτρο, έχουν ανταποκριθεί 140.000 πολίτες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News