Ελλάδα

Νέα μέτρα: Ανακοινώσεις στις 11:30 από Οικονόμου και Πλεύρη

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει η κυβέρνηση

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 11:30.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε χθες, εισηγούνται άμεσα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την επέλαση της «Όμικρον» και ιδίως την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Οι αποφάσεις ωστόσο βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, που αποφασίζει σήμερα Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συνωστισμός.

Ειδικότερα προτείνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Σε κλειστούς χώρους, όπως και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, η πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ΚΝ95 ή τη διπλή μάσκα. Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της Επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή “Όμικρον”.

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αλλά παρακολουθούμε την πανδημία», είχε τονίσει ο κ. Πλεύρης, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια να κάνουν το self test.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», είχε διευκρινίσει.

Στα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή προβλέπονται τα εξής: 

  • Αναστέλλονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ
  • Χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα 
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους 
    Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά τις 3 Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ
  • Προς το παρόν δεν θα απαιτείται αποστολή sms

Οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί - το οποίο εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβρη - όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Βουλή. Το μέτρο αφορά, δηλαδή, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.

Όπως είπε ο ίδιος, «η πανδημία μάς δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως 31 Μαρτίου του 2022 [...]. Δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί [...]. Λέμε από τώρα ότι η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι, όσο διαρκεί η πανδημία, θα είναι σε αναστολή, αλλά επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη παράταση, αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν, αλλιώς δε θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ [...]. Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει, και είναι υπό εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς, εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια