Νέα μέτρα: Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης – Πώς θα κάνουμε γιορτές

Κρήτη
Νέα μέτρα: Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης – Πώς θα κάνουμε γιορτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις αυστηρές και άμεσες εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εξετάζει σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Τα μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε χθες, εισηγούνται άμεσα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την επέλαση της «Όμικρον» και ιδίως την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Οι αποφάσεις ωστόσο βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, που αποφασίζει σήμερα Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συνωστισμός.

Ειδικότερα προτείνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Σε κλειστούς χώρους, όπως και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, η πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ΚΝ95 ή τη διπλή μάσκα. Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της Επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή “Όμικρον”.

Το αν η κυβέρνηση θα ενεργήσει βάσει αυτών των εισηγήσεων, μένει να διαπιστωθεί. Κάτι που θα γίνει σήμερα, αφού οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί σε ανακοινώσεις. Την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει μιλώντας στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών.

Η μετάλλαξη “Όμικρον” έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητά της θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αλλά παρακολουθούμε την πανδημία», είχε τονίσει ο κ. Πλεύρης, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια να κάνουν το self test.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», είχε διευκρινίσει.

Στα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή προβλέπονται τα εξής: 

  • Αναστέλλονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ
  • Χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα 
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους 

    Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά τις 3 Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ
  • Προς το παρόν δεν θα απαιτείται αποστολή sms

Οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί - το οποίο εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβρη - όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Βουλή. Το μέτρο αφορά, δηλαδή, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.

Όπως είπε ο ίδιος, «η πανδημία μάς δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως 31 Μαρτίου του 2022 [...]. Δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί [...]. Λέμε από τώρα ότι η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι, όσο διαρκεί η πανδημία, θα είναι σε αναστολή, αλλά επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη παράταση, αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν, αλλιώς δε θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ [...]. Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει, και είναι υπό εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς, εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ».

Αντιμετώπισης πανδημίας - Προτάσεις Τσίπρα σε τηλεδιάσκεψη με ειδικούς

Τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και προτάσεις «λύσεως» της πανδημίας, συζήτησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεδιάσκεψη με ειδικούς επιστήμονες και επιδημιολόγους, με αφορμή - μεταξύ άλλων - την παραλλαγή “Όμικρον”. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή - το μόνο που δεν είναι σοβαρό, δυστυχώς, είναι η κυβέρνηση [...]. Το νέο φιάσκο με τα rapid tests που θα πλήρωναν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι - όπως έλεγαν οι υπουργοί της κυβέρνησης για τις γιορτές - είναι ενδεικτικό της έλλειψης σχεδιασμού, αφού μετά τις εύλογες αντιδράσεις μετατράπηκαν σε self tests, τα οποία είναι εξαιρετικά μειωμένης αξιοπιστίας».

Ο κ. Τσίπρας, μετά το πέρας της σύσκεψης, πρότεινε σειρά μέτρων, ενώ ως προς τους εμβολιασμούς πρότεινε «μια νέα μεγάλη εκστρατεία όχι μόνο για την 3η, αλλά και την 1η δόση του εμβολιασμού, στον οποίο (σ.σ. 1ο εμβολιασμό) η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Δυτικής Ευρώπης. Μια εκστρατεία στα πρότυπα της Πορτογαλίας, που έχει φτάσει να έχει εμβολιάσει σχεδόν το 100% του πληθυσμού της. Πόρτα-πόρτα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που - όπως οι ίδιοι οι φορείς μού είπαν σε σύσκεψη - ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή τους, με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και την πρωτοβάθμια φροντίδα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News