Πλεύρης: Έρχονται νέα μέτρα τον Ιανουάριο - Πότε αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας

Ελλάδα
Πλεύρης: Έρχονται νέα μέτρα τον Ιανουάριο - Πότε αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες, κάνουν λόγο για ένα δύσκολο χειμώνα, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα από το νέο έτος - Eπιβεβαίωσε τη λήψη μέτρων μετά τις γιορτές ο υπουργός Υγείας

Την κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Ιανουαρίου περιμένουν οι επιστήμονες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα δύσκολο χειμώνα, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα το νέο έτος, ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η παραλλαγή Όμικρον υπάρχει στην κοινότητα, σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που επιβεβαιώνεται γονιδιακά. 

Eπιβεβαίωσε τη λήψη μέτρων μετά τις γιορτές ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.   «Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις». Συνεχίζοντας τόνισε πως «παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες». Παράλληλα πρόσθεσε πως «υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο». Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποια χώρο και αν εργάζεται, ότι δεν θα εργάζονται μέσα μόνο άτομα εμβολιασμένα».   Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.  Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.  Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Ήδη οι πρώιμες ενδείξεις από τα λύματα των αποβλήτων, δείχνει ότι στην Αττική και την Κρήτη τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κρουσμάτων. 

Ενδεικτικό είναι το ότι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στην Κέρκυρα (241%) και στα Χανιά (103%). 

Στο μεταξύ «κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στη Λέσβο, όπου καθημερινά εντοπίζονται περί τα 70 κρούσματα.

«Έχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά απ’ ό,τι ξέρουμε. Ο ιός κινείται πολύ πιο γρήγορα από εμάς» ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου. 

Την εκτίμηση ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα εξέφρασε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε «είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης. Είναι το πιο πιθανό σενάριο, ξεκίνησε η εφαρμογή του στο Ισραήλ, αλλά είναι κάτι που διερευνάται». 

Ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται πλέγμα ενδεχόμενων μέτρων για τις πρώτες ημέρες του 2022

Ο οδικός χάρτης των μέτρων που επεξεράζεται η κυβέρνηση για εφαρμογή μετά τις γιορτές προβλέπει τα εξής: 

  • Επέκταση τηλεργασίας 
  • Επιβολή ωραρίου σε εστίαση/διασκέδαση 

Πρόκειται για δύο μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή αν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί. 

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι, τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά. 

«Σε αυτή τη φάση ύφεσης κρουσμάτων πρέπει να προετοιμαστούμε και να είμαστε σε εγρήγορση για την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ευτυχώς, δεν κυριαρχεί στη χώρα μας, άρα είναι και μάχη με το χρόνο να κρατάμε γραμμές άμυνας», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σαρηγιάννης – Εάν υπάρξει καθολικό lockdown θα διαρκέσει έναν μήνα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ3,  εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά –και πολύ συγκεκριμένα-, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα. «Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Όπως εκτίμησε το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

«Να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου»

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα δύο νέα μέτρα που έρχονται το νέο έτος αν ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία.

Σημειώνεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε – μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο –  και στα μέτρα που θα εξεταστούν με το νέο έτος ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» είπε ο πρωθυπουργός.

Άνοιξε το σύστημα για τα δωρεάν δωρεάν self test 

Tο σύστημα διάθεσης self tests επαναλειτουργεί από σήμερα έως και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ. Όπως προβλέπεται, θα διανεμηθούν δύο δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες, άνω των 5 ετών και δεν εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες. 

Οι φαρμακοποιοί χρήστες του συστήματος διάθεσης self tests, πρέπει να ελέγχουν τα ταυτοποιητικά στοιχεία του πολίτη πριν από τη διάθεση (ειδικά όταν δεν τον γνωρίζουν) και να αναζητούν τον πολίτη στο σύστημα με τον ΑΜΚΑ του και όχι με ονοματεπώνυμο (επιλογή που διαθέτουν ορισμένα λογισμικά φαρμακείων).  

Επισημαίνεται ότι οι διαθέσεις self test που καταχωρίζουν οι φαρμακοποιοί στο σύστημα ελέγχονται και όταν προκύπτει λάθος διάθεση μετά από αναφορά πολίτη, οι λάθος διαθέσεις ακυρώνονται και ενημερώνεται τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και το υπουργείο Υγείας. 

Με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News