Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα χρονιά νέα μέτρα προγραμματίζει η κυβέρνηση

Ελλάδα
Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα χρονιά νέα μέτρα προγραμματίζει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα αναμένονται να ανακοινωθούν με την νέα χρονιά προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού

Νέα περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές, προγραμματίζει η κυβέρνηση στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων από το υπουργικό συμβούλιο για το σχέδιο των δύο φάσεων των εορτών, μίλησε για τα μέτρα που έχει η κυβέρνηση στη φαρέτρα της και αφορούν μεταξύ άλλων στην εργασία, στην εστίαση και τη διασκέδαση.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση μελετά τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα αλλά και στα καταστήματα εστίασης προκειμένου να μην καταγράφεται συνωστισμός.

Παράλληλα συζητείται και το θέμα της αύξησης του ποσοστού της τηλεργασίας ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους εργασίας, ενώ την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, παρότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης. Πάντως, πολλά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει άμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών.

Σε ότι αφορά στα σχολεία από την άλλη μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν, όμως υπάρχουν εισηγήσεις να ορισθούν νέοι περιορισμοί μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή ουσιαστικά λίγο μετά το άνοιγμα τους.

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός αλλά και αντιρρήσεις σχετικά με το πως θα προχωρήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς απώλειες γνώσεων για τους μαθητές. Τα νέα μέτρα εάν εφαρμοσθούν είναι πιθανό να περιλαμβάνουν περιορισμό του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, με εκ περιτροπής παρουσία στις αίθουσες.

Ρεβεγιόν με self test

Την παροχή δύο δωρεάν self test σε όλους για τις γιορτές, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, βάζοντας τέλος στα σενάρια για ρεβεγιόν με υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους, το κόστος των οποίων θα επιβάρυνε τους ίδιους.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του, «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης», όμως όπως τόνισε «τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εννέα μήνες σε ισχύ το πιστοποιητικό

Εννέα μήνες θα έχει ισχύ το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, η οποία ενέκρινε κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. Όσοι έχουν σε ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες τις Ευρώπης χωρίς κάποιον έξτρα περιορισμό - δηλαδή rapid test ή PCR ή καραντίνα. Από τη στιγμή που θα λήξει το πιστοποιητικό, όσοι δεν κάνουν την ενισχυτική δόση για να το ανανεώσουν, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσον αναφορά στα ταξίδια στην Ευρώπη. Μια τέτοια απόφαση θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και σε κάθε χώρα ξεχωριστά να επιβάλει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά. Είναι άξιο αναφοράς ότι αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη χώρα μας δεν έχει ημερομηνία λήξης για όλους τους πολίτες κάτω των 60, ενώ για τους άνω των 60 - που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική, τρίτη δόση - λήγει τους 7 μήνες.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε., καθορίζοντας δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της Ε.Ε. Μια σαφής και ομοιόμορφη περίοδος αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εγγυηθεί ότι τα ταξιδιωτικά μέτρα θα συνεχίσουν να συντονίζονται, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την τελευταία του συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου.

Οι νέοι κανόνες

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι περιορισμοί βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, καθώς και σε αντικειμενικά κριτήρια. Ο συνεχής συντονισμός είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και θα παρέχει σαφήνεια στους πολίτες της Ε.Ε. κατά την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. είναι μια ιστορία επιτυχίας της Ε.Ε. Το πιστοποιητικό συνεχίζει να διευκολύνει την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, στην Ε.Ε. έχουν εκδοθεί 807 εκατομμύρια πιστοποιητικά. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο: Μέχρι τώρα 60 χώρες και εδάφη σε πέντε ηπείρους έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Οι νέοι κανόνες για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. εναρμονίζουν τους διαφορετικούς κανόνες μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή η περίοδος ισχύος λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τις οποίες συνιστώνται αναμνηστικές δόσεις το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού.

Οι πρώτες αντιδράσεις της εστίασης στην Κρήτη

«Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί θυμίζει ο κλάδος της εστίασης και στην Κρήτη, με φόντο τις συζητήσεις των τελευταίων ωρών γύρω από τους περιορισμούς και τα τεστ που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν οι πολίτες ενόψει των εορτών.

Κι ενώ οι τελευταίες ανακοινώσεις κάνουν λόγω όχι για υποχρεωτικό rapid, αλλά για δωρεάν self test σε όλους, το κλίμα στην αγορά έχει ήδη παγώσει με τους επαγγελματίες της εστίασης να κάνουν λόγο για νέο πλήγμα εν μέσω εορτών, μιας και οι κρατήσεις στα καταστήματά τους έχουν «φρενάρει» για τα καλά.

Την ίδια στιγμή «μουδιασμένοι» κι επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες, οι οποίοι μη γνωρίζοντας τελικά τι τους ξημερώνει για τις εορταστικές τους εξόδους, προσανατολίζονται να κάνουν ρεβεγιόν κατ’ οίκον. Στην εξίσωση προστίθενται και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους ελεγκτές για την τήρηση των μέτρων, στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος είχε ατονήσει κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τέλος, προβληματισμό προκαλέι και το θέμα της πρόσθετης φορολόγησης στα πλαστικά μιας χρήσης, καθώς από το νέο έτος έρχεται η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στο delivery ή στο take away για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καφέ. Ειδικότερα, η εισφορά επιβάλλεται για τα Κυπελλάκι για ποτά, Κάλυμμα / καπάκι κυπέλλου, Περιέκτης τροφίμων, Κάλυμμα / καπάκι περιέκτη τροφίμων.

Ρηγάκης: Ο τζίρος έχει μειωθεί πάνω από 50%

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV για την αναστάτωση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, εξαιτίας των νέων μέτρων.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις αυτή την στιγμή που μιλάμε», τόνισε, «μετά την περίοδο του καλοκαιριού ο τζίρος έχει μειωθεί πάνω από 50% στα καταστήματα. Ο κόσμος φοβάται με όλες αυτές τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό. Οι ανεμβολίαστοι δεν θέλουν να κάνουν τα τεστ και οι εμβολιασμένοι φοβούνται», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Ρηγάκης ανέφερε πως «η στοχοποίηση του κλάδου θα πρέπει να σταματήσει από την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι το μαύρο πρόβατο της αγοράς, που μέσα από αυτόν εξαπλώνεται ο κορωνοϊός. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Την ίδια ώρα όπως ανέφερε η κυβέρνηση «κλείνει» τα αφτιά της στα αιτήματα του κλάδου. «Εμείς είμαστε θετικοί σε όποιο μέτρο αποφασίσουν να πάρουν, ωστόσο αυτό που πρέπει να κάνουν και εκείνοι είναι να στηρίξουν την εστίαση. Περιμέναμε πώς και πώς τις γιορτές για να καλύψουμε κάποια έξοδα και η κατάστασή μας αυτή την στιγμή είναι τραγική», όπως ανέφερε.

Καββαθάς: Θετική εξέλιξη αλλά χρειάζονται και μέτρα στήριξης

Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε ότι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης επλήγησαν ήδη από τις διαρροές. Όπως είπε στην Ημερησία, «Κάποια καταστήματα ματαίωσαν τα ρεβεγιόν, καθώς οι αρκετοί πελάτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία για υποχρεωτικά rapid test», δήλωσε συμπληρώνοντας πως οι «διαρροές για το θέμα έκαναν ζημιά, την οποία θα μπορέσουμε να την υπολογίσουμε τις επόμενες ημέρες».

«Τον τελευταίο 1,5 μήνα ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε μείωση του κύκλου εργασιών του που φτάνει το 50% ακόμα και το 60%», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως χρειάζονται μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News