Ελλάδα

Εφορία: Οι πέντε λόγοι που μπορεί να «κλειδώσει» τον ΑΦΜ - Ποιους αφορά

Οι απώλεις των εσόδων του Δημοσίου από υποθέσεις φορολογικής απάτης ανήλθαν σε 25,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες απώλειες από τον ΦΠΑ εκτιμάται πως φτάνουν στο ποσό των 5,35 δισ. ευρώ

Δεκάδες φορολογικές απάτες αποκαλύπτουν κάθε μήνα οι έλεγχοι της της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον τομέα του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη επίδοση στην Ένωση, μετά τη Ρουμανία, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά και εκείνες που δεν αποκαλύπτονται, οδηγούν σε απώλειες του ΦΠΑ άνω των 5 δισ. ευρώ, ετησίως.

Ηδη στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 156 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη άλλες 158 έρευνες.

Μετά τους ελέγχους, η εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 126 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως «εξαφανισμένοι έμποροι».

Τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθαν σε 25,6 εκατ. ευρώ, ποσό ελάχιστο, σε σχέση με το ποσό των 5,35 δισ. ευρώ, που εκτιμώνται οι ετήσιες απώλειες από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Πότε απενεργοποιείται ο ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

 1. Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη.
 2. Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.
 3. Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
 4. Διαπιστώνονται ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.
 5. Μετά από έλεγχο διαπιστώνεται απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Οι φορολογούμενοι που χάνουν τον ΑΦΜ τους δεν μπορούν:

 • Να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
 • Να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).
 • Να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
 • Να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
 • Να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
 • Να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
 • Να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
 • Να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων.
 • Να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια