Το σοκ της παρουσιάστριας όταν έμαθε ότι μπορεί να έχει λιγότερα αντισώματα (βίντεο)

Ελλάδα
Το σοκ της παρουσιάστριας όταν έμαθε ότι μπορεί να έχει λιγότερα αντισώματα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα της Όμικρον και την ανοσία στην παραλλαγή, μεταξύ αλλων, ο κ. Χρουσός απάντησε πως ο εμβολιασμός κατά τις απογευματινές ώρες, δημιουργεί περισσότερα αντισώματα

Για τη σχέση που μπορεί να έχει ένα κρυολόγημα με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά και την διασπορά της νέας μετάλλαξης, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος στο απογευματινό δελτίο εισήσεων της ΕΡΤ, με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα της Όμικρον και την ανοσία στην παραλλαγή, μεταξύ αλλων, ο κ. Χρουσός απάντησε πως ο εμβολιασμός κατά τις απογευματινές ώρες, δημιουργεί περισσότερα αντισώματα. Στην στιχομυθία που ακολουθεί προς το τέλος της συνέντευξης, έκπληκτη η παρουσιάστρια αναρρωτήθηκε για τα αντισώματά της, αφού όπως γνωστοποίησε, δεν πραγματοποίησε τον εμβολιασμό της απογευματινές ώρες.

Χρουσός: Το άλλο που μάθαμε είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν καλύτερα όταν γίνονται το απόγευμα

Παρουσιάστρια: Α, (σ.σ. αστειευόμενη) από τι ώρα και μετά κ. καθηγητά;

Χρουσός: Μετά τις τρεις, τέσσερις

Παρουσιάστρια: Εμείς που το κάναμε νωρίτερα θα έχουμε λιγότερη ανοσία;

Χρουσός: Μπορεί, αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα, είναι καλύτερα τα εμβόλια να γίνονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες

Παρουσιάστρια: Να δειτε ότι θα «φουντώσουν» τα απογευματινά ραντεβού, μετά από τη συζήτηση που κάναμε. Όπως και να έχει να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε

Τα συμπτώματα της «Ο» - Καμπανάκι ειδικών για την ταχύτητα εξάπλωσης

«Είναι πολύ ανησυχητική, στην Αμερική έχει ήδη υπερβεί το 70% και παίρνει τη θέση της Δέλτα και θα έρθει κι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει» τόνισε ο κ. Χρουσός, για την παραλλαγή Όμικρον,

Όπως εξήγησε, «Είναι καθ’ οδόν, επειδή είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό αυτό το στέλεχος από το Δέλτα, το αντικαθιστά». Στη συνέχεια ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι ξέρουμε ότι αυτοί που είναι καλά εμβολιασμένοι δηλαδή με τρεις δόσεις ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε αυτήν την παραλλαγή του ιού. «Συνεπώς όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση» τόνισε.

Απαντώντας στην ερώτηση τι είναι εκείνο πού πρέπει να μας θορυβήσει και ειδικότερα σε σχέση με τα παιδιά έκανε λόγο πρώτον για τον πονόλαιμο και δεύτερον για την καταρροή. Είπε ακόμα ότι φαίνεται ότι δεν βλέπουμε πυρετό που επιμένει ενώ τόνισε ότι δεν ξέρουμε πόσο θανατηφόρος είναι η Όμικρον.

Μιλώντας για τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και τον χαμηλό αριθμό θανάτων στη Βρετανία ανέφερε ότι η Όμικρον «φαίνεται ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος» προσθέτοντας ωστόσο «αλλά θα δούμε, αμφιβάλλουμε και για αυτό».

Τα εμβόλια που γίνονται απόγευμα γεννούν περισσότερα αντισώματα - Η νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη

Είναι πιθανό, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που εμβολιάζονται το απόγευμα φαίνεται να έχουν συνήθως καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με όσους κάνουν το εμβόλιο το πρωί. Αυτό το εύρημα, πάντως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κλέρμαν του Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Νευροφυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιολογικών Ρυθμών «Journal of Biological Rhythms», ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε σχεδόν 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.

Διαπιστώθηκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν γενικά μεγαλύτερη σε όλους όσοι είχαν εμβολιαστεί μετά το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση είχαν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer, οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία.

“Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό και αυτά τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων“, δήλωσε η Κλέρμαν, η οποία πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί κάποιος, άσχετα από το ποια ώρα θα το κάνει.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι στην περίπτωση του αντιγριπικού εμβολίου στους ηλικιωμένους, τα επίπεδα αντισωμάτων στη συνέχεια ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν κάνει πρωινό εμβολιασμό. Η Κλέρμαν εκτίμησε πως «το εμβόλιο Covid-19 και το αντιγριπικό έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και η ανοσιακή απόκριση μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το αν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό από προηγούμενες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει στη γρίπη, ή αν έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο ιό όπως ο κορονοϊός».

Όπως πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τα ευρήματά μας και να αναπτύξουμε μία καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης φυσιολογίας της Covid-19 και της αντίδρασης του σώματος στον εμβολιασμό, πριν συστήσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έξτρα δόση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους σε απογευματινή ώρα. Η νέα μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε τη σημασία της ώρας της ημέρας, όσον αφορά την απόκριση στο εμβόλιο». Επίσης, τόνισε ότι «αν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, τότε μπορεί και οι παρενέργειες να είναι επίσης μεγαλύτερες εκείνη την ώρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News