Όμικρον: Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης το πρώτο 48ωρο

Ελλάδα
Όμικρον: Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης το πρώτο 48ωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως φαίνεται τα συμπτώματά της είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία

Τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, φαίνεται να είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ Ευρώπης: Προειδοποίηση για "σημαντική αύξηση" των κρουσμάτων της Covid-19  

Παρόλα αυτά, η απειλή της Όμικρον προκαλεί ανησυχία εν αναμονή των εργαστηριακών δεδομένων που θα δείξουν σε ποιο ποσοστό διαφεύγει της ανοσιακής απόκρισης.

Συγκεκριμένα τα συμπτώματα της Όμικρον τις δυο πρώτες μέρες της νόσησης, είναι τα εξής:  

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Πάντως, όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό.

Επιπλέον συνέστησε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Λύτρας

Σχετικό πίνακα από τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, ο οποίος δείχνει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς στο τέλος τις περασμένης εβδομάδας αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων, κοινοποίησε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος υπογραμμίζοντας την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου». 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”». 

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα». 

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναδημοσίευσε πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής. 

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα της «Όμικρον», ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα». 

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε στα Χανιά, μέσω της γονιδιωματικής επιτήρησης το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην χώρα μας. Επρόκειτο για έναν ασθενής ο οποίος εντοπίστηκε  στα Χανιά. 

Είχε βγει αρνητικός σε δύο rapid tests και ένα PCR.  

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ήταν εκείνος που επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας  διευκρινίζοντας πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Κρήτη έφτασε μέσω του αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε έρθει στο νησί, απο το οποίο καταγεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων και είχε περάσει τα σύνορα με αρνητικά rapid και PCR tests.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα, παρόλα αυτά εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα. 

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε pcr το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. 

Ο ασθενής είχε απευθυνθεί σε ιδιωτικό κέντρο για μοριακό τεστ, λόγω του ιστορικού του ταξιδιού, ενημερώνοντας αμέσως το εργαστήριο ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης. 

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον».  

Το κρούσμα παρέμεινε  σε καραντίνα, ενώ οι επαφές που είχε ήταν αρνητικές στον κορωνοϊό.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη χώρα μας

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης στην Κρήτη (11 τα 8 στο Λασίθι), τη Λακωνία και την Αττική (10 κρούσματα). Δεν σχετίζονται όλα τα κρούσματα με ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μάλιστα, εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και γι’ αυτό το λόγο δοκιμάζονται έκτακτα σχέδια.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον.  Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News