Πέτρος Φιλιππίδης: Στο εδώλιο θα οδηγηθεί στις 18 Μαρτίου 2022 – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

Ελλάδα
Πέτρος Φιλιππίδης: Στο εδώλιο θα οδηγηθεί στις 18 Μαρτίου 2022 – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του τον περασμένο Ιούλιο, ήταν η αιτία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή του κράτηση

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αναμένεται να οδηγηθεί το πρωί της 18ης Μαρτίου 2022 ο προφυλακισμένος ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης προκειμένου να  λογοδοτήσει ενώπιον των τακτικών δικαστών και των ενόρκων για  την κατηγορία του βιασμό κατ’ εξακολούθηση, το 2008 αλλά και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014 που τον βαραίνει. Να σημειωθεί πως το παραπεμπτικό βούλευμα κατέστη αμετάκλητο καθώς ο κατηγορούμενος δεν άσκησε έφεση. 

Οι καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του τον περασμένο Ιούλιο, ήταν η αιτία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή του κράτηση.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο κινδυνεύει να μείνει στη φυλακή μέχρι τα 80 του χρόνια. 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήρθαν στις 4 Φεβρουαρίου, όταν τρεις ηθοποιοί, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Οι καταγγελίες αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας επί και εκτός σκηνής και με αυτή ζητείτο η διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, γεγονός που πράγματι συνέβη λίγο καιρό μετά.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι καταγγελίες αυτές δεν οδήγησαν σε άσκηση διώξεων σε βάρος του γνωστού ηθοποιού – είχαν παραγραφεί άλλωστε- οδήγησαν και άλλες γυναίκες να προχωρήσουν σε ανάλογες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Η εισαγγελική έρευνα

Στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα του κινήματος #meToo, υπήρξαν τρεις καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού από γυναίκες που εξιστόρησαν αναλυτικά τα όσα είχαν βιώσει.

Ο βιασμός που αποδίδεται στον καλλιτέχνη από την συνάδελφο του, φέρεται να έχει τελεστεί το 2008 ενώ οι δύο απόπειρες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τελέστηκαν το 2010 και το 2014, με τις καταγγέλλουσες να υποστηρίζουν πως ήρθαν αντιμέτωπες με βίαιες πράξεις του ελεγχόμενου ενώ βρέθηκαν μαζί του για επαγγελματικούς λόγους.

Στις δύο καταγγελίες που αφορούν απόπειρα βιασμού, ο ηθοποιός φέρεται να εμφανίζει παρόμοια τακτική έναντι των δύο συναδέλφων του, οι οποίες αναφέρουν πως όταν παρά την βία που τους άσκησε δεν πέτυχε τον στόχο του, εμφανίζεται να τις απειλούσε με επαγγελματικό αποκλεισμό τους.

«Δεν είναι δυνατόν»

Ο ηθοποιός φαίνεται πάντως πως εξεπλάγη από την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR φέρεται να είπε ότι «δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν».

Εν συνεχεία, όταν η Ζέτα Δούκα κατήγγειλε τον Γιώργο Κιμούλη στον αέρα της εκπομπής της Δανάης Μπάρκα για βίαιη συμπεριφορά, με φόντο τις καταγγελίες που μόλις είχαν έρθει τότε στο φως της δημοσιότητας από τη Σοφία Μπεκατώρου, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το ντόμινο αποκαλύψεων που θα ακολουθούσε κλονίζοντας συθέμελα το ελληνικό θέατρο!

Το εξώδικο

Μετά τις καταγγελίες των τριών συναδέρφων του, ο Πέτρος Φιλιππίδης αποφάσισε πως η καλύτερη λύση θα ήταν, μέσω του δικηγόρου του, να στείλει προς τα ΜΜΕ ένα προληπτικό εξώδικο, καρφώνοντας μόνος του το όνομά του ακόμα και σε αυτούς που δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να υποψιαστούν.

Προφανώς ο ηθοποιός σε μια κίνηση για να προλάβει τις εξελίξεις και αφού όπως λέγεται ακόμα και οικεία του πρόσωπα έκαναν δεκάδες τηλεφωνήματα ακόμα και στο ΣΕΗ ώστε οι καταγγελίες να μη δημοσιοποιηθούν, ο ηθοποιός αποφάσισε και έστειλε το εξώδικο στο οποίο ανάμεσα σε άλλα αναγράφονται:

«Με λύπη παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες.

Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου.

Σέβομαι οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά, αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο  Πέτρος Φιλιππίδης. Πέτρος Φιλιππίδης – Νέες αποκαλύψεις φωτιά – «Κατέβασε το σώβρακό του μπροστά σε γνωστή ηθοποιό και της έδειχνε…»

«Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ας μην καταδικάσουμε συλλήβδην όλο το θέατρο.

Παρακαλώ θερμώς να σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας, καθώς με τηλεδικαστήρια δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά προοικονομείται υπαιτιότητα χωρίς νόμιμο έρεισμα.

Για όποιον δεν σεβαστεί αυτήν την ειλικρινή και αυθόρμητη τοποθέτησή μου, επιφυλάσσομαι ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό αφού το όνομά του σε λίγη ώρα έγινε πρώτο trend στο Twitter και… έπαιζε πλέον παντού…

Εισαγγελική πρόταση: Να δικαστεί ο Φιλιππίδης για βιασμό κατ' εξακολούθηση και δύο απόπειρες

Την παραπομπή του Πέτρου Φιλιππίδη στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προτείνει η εισαγγελέας στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Η εισαγγελική λειτουργός που μελέτησε την δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες τριών γυναικών, συναδέλφων του ηθοποιού, κρίνει ότι ο κατηγορούμενος, που κρατείται προσωρινά στις φυλακές της Τρίπολης, πρέπει να δικαστεί ενώπιον του ΜΟΔ για την κατηγορία βιασμού κατ' εξακολούθηση και για αυτήν της απόπειρας βιασμού κατά συρροή. 

Κατά την κρίση της εισαγγελέως, οι δικαστές του Συμβουλίου δεν πρέπει να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ο οποίος αναφέρει πως οι παθούσες προέβησαν σε καταγγελίες σε βάρος του με σκοπό την προσωπική τους προβολή, αλλά και πως υπήρχε συναίνεση των θυμάτων για όσα έγιναν. «Και τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά» τονίζει η εισαγγελέας, η οποία επισημαίνει πως «δεν προκύπτει ότι το έκαναν για λόγους δημοσιότητας». 

Ο ηθοποιός, σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, φέρεται να βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Σε δύο από τις περιπτώσεις, οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα. 

Ο ηθοποιός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απολογία του. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν μεταξύ άλλων, πως «η μακρά περίοδος δράσης του Πέτρου Φιλιππίδη, από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη-θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος των θυμάτων του» αν επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα. 

Το αίτημα που υπέβαλλε ο ηθοποιός, τον Σεπτέμβριο, για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με όρους και με σύστημα γεωεντοπισμού, απορρίφθηκε. Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει ή όχι τον ηθοποιό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News