Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν στη σκιά της «Όμικρον» - Σήμερα οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

Κρήτη
Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν στη σκιά της «Όμικρον» - Σήμερα οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον πυρετό της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» η χώρα - Επί τάπητος τα δεδομένα που φέρνουν νέα μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων

Καθ' οδόν βρίσκονται νέα μέτρα, με αφορμή την εξάπλωση της «Όμικρον» στην Ε.Ε. και ενόψει εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με προαναγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επανέλαβε, βέβαια, ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Όπως ανέφερε ο ίδιος, παρευρισκόμενος σε τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή, αυτό που συζητείται είναι η πραγματοποίηση rapid test ακόμα και από εμβολιασμένους για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Το μέτρο αφορά τους εμβολιασμένους, καθώς όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ακόμα, συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να μειωθεί το ωράριο ή ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα κέντρα διασκέδασης κατά την περίοδο των εορτών.

Υπό το πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, για τη στρατηγική που κρίνεται ορθότερο να ακολουθήσει η χώρα μας με αφορμή την «Όμικρον» ενόψει εορτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνεται η αύξηση των τεστ κατά την εορταστική περίοδο, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της παραλλαγής «Όμικρον». Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου είναι δύσκολο να συντελεστεί τα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση, όποια μέτρα αποφασιστούν, θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, θα αφορούν πιθανότατα την Πρωτοχρονιά και θα ανακοινωθούν μάλλον σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη.

26 με «Όμικρον» - Οι εμβολιασμοί είναι το «κλειδί»

Μέχρι στιγμής, πάντως, συνολικά έχουν εντοπιστεί 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα μας, τα οποία και έχουν εμφανιστεί σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, που έγινε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. «Οι συρροές και τα κρούσματα που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή είναι στην Κρήτη, στη Λακωνία και κάποια στην Αττική. Η παραλλαγή “Όμικρον” εδώ και έναν μήνα έχει εξαπλωθεί σε 90 κράτη και όλη η βιβλιογραφία δείχνει πως είναι πιο μεταδοτική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαούτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πλειοψηφία τους τα κρούσματα «Όμικρον» στην Ελλάδα δε σχετίζονται με ταξίδι, ενώ τόνισε πως αναμένεται να αυξηθούν στο προσεχές διάστημα. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό, ακόμα, αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, κάτι που μπορεί να συνδέεται με πιο ελαφριά νόσηση. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε, επίσης, αναφορικά με τη λειτουργεία των σχολείων, ότι οι εμβολιασμοί είναι το «κλειδί» για τη συνέχιση των διά ζώσης μαθημάτων.

«Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, περίπου 5%. Ωστόσο, τώρα, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 25-30% σε παιδιά έως 17 ετών. Αυτό έχει δύο εξηγήσεις: την παραλλαγή “Δέλτα” και το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες. Επιπλέον, τα self tests βοήθησαν ιδιαίτερα, καθώς δεν είχαμε αυξημένες συρροές», υπογράμμισε ο κ. Ζαούτης, καλώντας, παράλληλα, τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στην ίδια εκδήλωση, παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα «κύμα» της «Όμικρον» μέσα σε αυτό της «Δέλτα», που επικρατεί ήδη στη χώρα μας. «Η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μια μεγάλη πανδημία της “Όμικρον” στην Ευρώπη, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των εορτών, κρίνεται σημαντική η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. «Το όφελος των εμβολιασμών παραμένει υψηλό, όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά [...]. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού», δήλωσε ο καθηγητής.

Ως προς τη νόσηση ατόμου με την «Όμικρον», που μπορεί να είχε νοσήσει στο παρελθόν από άλλα στελέχη του ιού, ο ίδιος ανέφερε ότι «φαίνεται ότι από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Βέβαια, η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει τον σχεδιασμό ανάπτυξης νέου εμβολίου, ειδικά για την εξάλειψη της «Όμικρον». «Είναι πολύ αποτελεσματικό και εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατέψει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την “Όμικρον”», ανέφερε για το υπάρχον εμβόλιο.

Ενημέρωση για «Όμικρον»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνήθους ενημέρωσης ότι «στις 11 Νοεμβρίου ξεκίνησε το οδοιπορικό της «Όμικρον» και από τότε έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τις μελέτες, οι αριθμοί συγκλίνουν στο ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα. Μάλιστα στη Νορβηγία ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι έγινε αιτία μετάδοσης. Από το σύνολο των 170 ατόμων που παραβρέθηκαν στον ίδιο χώρο, το 70% των ατόμων κόλλησε κορωνοϊό, με την πλειοψηφία αυτών συγκεκριμένα με «Όμικρον». Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και το Imperial College, άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, δηλαδή η φυσική ανοσία δε φτάνει για να προστατεύσει. Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου. Αυτό που απασχολεί είναι η ικανότητα της «Όμικρον» να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολιασμένων. Έχουν γίνει επ’ αυτού πολλές μελέτες, από πολλά κέντρα, με διαφορετική μεθοδολογία κάθε φορά. Θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες - 6μηνο, δηλαδή, με 2 δόσεις - η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την “Όμικρον” είναι 33% και για τη “Δέλτα” 64%. Όμως σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης επανέρχεται για την “Όμικρον” στο 76%, ενώ για τη “Όμικρον” υπερέβαινε το 96%. Επαναφέρει, δηλαδή, σε υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του κορωνοϊού. Η ύπαρξη αυτού του όπλου, της 3ης δόσης, που προστατεύει από τις μεταλλάξεις, από τη σοβαρή νόσο, αλλά και από τον θάνατο, η αμυδρή αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή - όχι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δε θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας - ίσως να μην κάνει τόσο τραγικά τα πράγματα. Αλλά και η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό όλων των ανθρώπων πιστεύω ότι θα συμβάλει ώστε οι μέρες των Χριστουγέννων να φέρουν τα δώρα που όλοι επιθυμούμε», ευχήθηκε η κ. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών. Όπως είπε ο ίδιος, πάνω από το 70% του ελληνικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Παραβάσεις στην Κρήτη

Συνολικά σε όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκαν χθες 2.195 έλεγχοι από τις αστυνομικές Αρχές και μεταξύ αυτών επιβλήθηκαν 5 πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας. Ειδικότερα, στο Ηράκλειο καταγράφηκαν τρία πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και πιο συγκεκριμένα δόθηκαν σε έναν πεζό που βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό και σε δύο πελάτες πρακτορείου ΟΠΑΠ. Επίσης, στα Χανιά καταγράφηκαν δύο παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από υπαλλήλους μίνι-μάρκετ και δόθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Η πορεία της πανδημίας

Στην Ελλάδα, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παρουσίασαν ελάχιστη αύξηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Πιο συγκεκριμένα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, τα 3.689, ενώ την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, ήταν 2.831. Τα 3 εκ των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, κατόπιν πραγματοποίησης ελέγχων. Δυστυχώς, όμως, 85 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους μετά τη μάχη τους με τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, η κατάσταση για το ΕΣΥ κρίνεται καλύτερη, με το σύνολο των διασωληνωμένων να εξακολουθεί να είναι κάτω από τους 700, μετά από την έξαρση του Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, διασωληνωμένοι ήταν 670 άνθρωποι - το 61,8% αυτών είναι άνδρες - οι οποίοι και βρίσκονταν μέχρι το περασμένο εικοσιτετράωρο σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Η δε μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 64 έτη. Προχθές Κυριακή οι διασωληνωμένοι ήταν 662. Μάλιστα, το 80,6% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Ακόμα, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 555 (δηλαδή το 82,84%) δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μία εκ των δόσεων, ενώ 115 (δηλαδή το 17,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όσον αφορά στις εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 εντός των νοσοκομείων της χώρας, σημειώθηκε σημαντική μείωση (την Κυριακή εισήχθησαν 359), με τους νέους ασθενείς που εισήχθησαν να είναι 258 άτομα (ημερήσια μεταβολή -28.13%). Από την άλλη πλευρά, ως προς τις εξόδους από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει 3.667 ασθενείς. Σχετικά με τα διαγνωστικά και τα rapid tests για το περασμένο 24ωρο, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97.428 έλεγχοι, με τα 8.837 να είναι μοριακά τεστ και τα 88.591 rapid tests.

Τα κρούσματα στην Κρήτη

Στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, παρατηρήθηκε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, ελάχιστη αύξηση σε σχέση με την Κυριακή, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού να είναι 258, από τα 3.689 που καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 203 συμπολίτες μας βρέθηκαν θετικοί με κορωνοϊό στο νησί μας. Γενικότερα, βέβαια, τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα είναι εμφανώς όλο και λιγότερα σε σχέση με την αύξηση που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο. Αναλυτικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 103 νέα κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 4, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 32 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 119.

Συνολικά στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 και την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.037.759 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), με τη μέση ηλικία αυτών να είναι τα 38 έτη (σε εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ το 50,5% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι άνδρες. Παράλληλα, από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό συνολικά 19.976 συνάνθρωποί μας. Το 95,2% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (σε εύρος 0,2 έως 106 έτη). Σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.887.697 μοριακά τεστ, ενώ τα rapid tests που έχουν ελεγχθεί από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους φτάνουν συνολικά τα 35.156.111. Όσον αφορά στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self tests), έως προχθές Κυριακή είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 64.852.146 δηλώσεις αποτελεσμάτων, με 3.676.625 άτομα να προσέρχονται για επανέλεγχο.

Κατά το τελευταίο επταήμερο, 199 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν συσχετιστεί με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 2.764 εξ αυτών σχετίζονται με κάποιον άλλο επιβεβαιωμένο ασθενή κορωνοϊού. Τέλος, βάσει των στοιχείων, ο μέσος όρος του επταημέρου όσον αφορά στις εισαγωγές είναι 335 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος των δειγματοληπτικών ελέγχων είναι 332.019.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 (φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News