Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Από τα ακριβότερα της τελευταίας επταετίας - Πόσο κοστίζουν τα δημοφιλή εδέσματα στην Κρήτη

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Από τα ακριβότερα της τελευταίας επταετίας - Πόσο κοστίζουν τα δημοφιλή εδέσματα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανατιμήσεις δυστυχώς «χτυπούν» και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Τι επιλέγουν οι Ηρακλειώτες - Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα φετινά Χριστούγεννα - Οι τιμές για γαλοπούλα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Από τα ακριβότερα της δεκαετίας αναμένεται να είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τους καταναλωτές, με τους ανθρώπους της αγοράς στην Κρήτη να γνωστοποιούν αφενός τον προβληματισμό τους, αλλά και να εκφράζουν την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες οι «ρυθμοί» της αγοράς θα ανέβουν, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο στο νησί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά 5% ακριβότερο αναμένεται το φετινό τραπέζι των γιορτών σε σχέση με το 2020. Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, οι συνεχείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, αλλά και η μικρότερη ζήτηση, απόρροια των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, συνθέτουν ένα περίπλοκο σκηνικό για καταναλωτές και καταστηματάρχες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, Μανώλης Δατσέρης, μιλώντας στο neakriti.gr εξήγησε ότι παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανατιμήσεων, υπάρχει για την ώρα σημαντικό ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό. Όπως είπε, είναι ακόμα νωρίς για να δοθεί ακριβής εικόνα, καθώς οι μέρες της κορύφωσης της αγοραστικής κίνησης σημειώνεται λίγα 24ωρα πρίν από την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Οι τιμές για το κρέας

Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτό οι Κρήτες στρέφονται σε παραδοσιακές, αλλά οικονομικότερες λύσεις όπως είναι το χοιρινό, με την τιμή του σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, να έχει παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ήτοι στα 8,90 ευρώ.

«Ένα από τα θετικά του κορωνοϊού είναι ότι οι καταναλωτές «γνώρισαν» τα κρεοπωλεία της γειτονιάς» σημειώνει ο κ. Πέτρος, κρεοπώλης στον Μασταμπά, εκτιμώντας πως ο τζίρος των Χριστουγέννων θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα.

Το αρνί θα κυμανθεί από 11 έως 11,5 ευρώ/κιλό, το κατσίκι από 11,5 έως 11,70 ευρώ/κιλό και η γαλοπούλα από 7,5 έως 9 ευρώ/κιλό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μοσχάρι, ενδεικτικά, η τιμή με κόκκαλο διαμορφώνεται στα 8,5 έως 8,9 ευρώ/κιλό, ενώ η αντίστοιχη τιμή χωρίς κόκκαλο βρίσκεται στα 10,5 έως 10,8 ευρώ.

Οι τιμές για τις γλυκιές λιχουδιές

Έτοιμα να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους εν μέσω της εορταστικής περιόδου, είναι τα ζαχαροπλαστεία του Ηρακλείου, που φόρεσαν τα γιορτινά τους για να υποδεχτούν τους μικρούς και μεγάλους φίλους των γλυκών. Οι τιμές των γλυκισμάτων είναι επόμενο να επηρεαστούν, καθώς όπως εξηγεί στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών και Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Θεμιστοκλής Λεμπιδάκης, οι τιμές στις πρώτες ύλες (βούτηρο, ξηροί καρποί και ενεργειακό κόστος) έχουν αυξηθεί κατά 10% έως 20%. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει, αν και η ζήτηση ισαμε τούτη την ώρα είναι περιορισμένη, οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει την «έρευνα αγοράς», ώστε να αποφασίσουν τι θα αγοράσουν τις επόμενες ημέρες.

Οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες κυμαίνονται από 11 έως 14 ευρώ/κιλό, ωστόσο παρατηρούνται και αρκετές περιπτώσεις που ζαχαροπλαστεία δεν προχώρησαν σε ανατιμήσεις στα προϊόντα τους.

Το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι από 9 έως 12 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή της Βασιλόπιτας διαμορφώνεται από τα 12 έως τα 15 ευρώ/κιλό.

Την δική του εικόνα αναφορικά με την αγοραστική κίνηση, έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου, Βασίλης Δαφέρμος- Αγγελάκης, εξηγώντας ότι για την ώρα η καταναλωτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Όπως εκτιμά, την τρέχουσα εβδομάδα και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η κίνηση θα ανέβει. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, ο κ. Δαφέρμος- Αγγελάκης εξήγησε ότι όλες οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου στάθηκε στις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας πως δεν είναι δυνατό οι επιχειρήσεις του κλάδου να απορροφήσουν άλλο τις συνεχείς  αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και ειδικότερα στο αλεύρι.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν ότι μπορούν ώστε να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά, διευκολύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους καταναλωτές.

Το γενικότερο κλίμα της ακρίβειας επιβεβαιώνει και με έκθεσή του και το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ):

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η οποία διενεργήθηκε από τις 13-15 Δεκεμβρίου, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2021 είναι αυξημένες κατά 5%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2020, ενώ είναι αυξημένες κατά 1%, σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2015. Ειδικότερα, το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81ευρώ το 2020.

Οι ανατιμήσεις

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ το 2021 είναι αυξημένες κατά 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020, ενώ είναι αυξημένες κατά 1% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2015. Συγκεκριμένα το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020.

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στον παρακάτω πίνακα όπως παραδείγματος χάριν  κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α., χαρακτηριστικό του κύματος ακρίβειας που έχει «χτυπήσει» την αγορά είναι ότι, στις 15 εξ αυτών οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση, σε 5 παρουσιάζουν μείωση και 2 είναι αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερα από το Πάσχα και μετά με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε. Αντίστροφα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της τομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35-38% της αξίας τους. Αυτή η τάση είναι και αποτέλεσμα των έντονων προσφορών και προωθητικών εκπτωτικών ενεργειών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον παίρνουν διάφορες μορφές. 

Προσφορές και έξυπνες αγορές

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και προσφορές στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος του οι καταναλωτές, εξοικωνομόντας σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ έως και 13% της αξίας των αγορών τους, ενώ με έξυπνες αγορές η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και το 21% της αξίας του καλαθιού.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News