Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα - Αναγκαία η τρίτη δόση για την Όμικρον

Οι πέντε πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού

Για τις πέντε πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού μίλησε αρχικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην σημερινή ενημέρωση, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην παραλλαγή Όμικρον τονίζοντας πως έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και πως η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

«Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα ότι έκαναν κάτι σημαντικό… Μία εικόνα, πραγματικά γιορτινή…», είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε «οι πέντε πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία».

Μέχρι 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Καταγράφηκαν 3233 αναφορές, το 97% μη σοβαρές. Οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκαν με μυοκαρδία, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον επεσήμανε «Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες.

Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα. Ένα άλλο σημείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φόρες αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, Δηλαδή η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου. Υπάρχει είπε η Καθηγήτρια συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης ,καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της "Όμικρον" είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών: «Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. 2.900.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια