Κεφαλογιάννης: Το πρόγραμμα βοήθειας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αποσκοπεί στην επανένωση της Κύπρου

Ελλάδα
Κεφαλογιάννης: Το πρόγραμμα βοήθειας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αποσκοπεί στην επανένωση της Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι στη λύση «δύο κρατών» που υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά καθοδηγούμενη από την Τουρκία» τονίζει ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την έγκριση προγράμματος βοήθειας για τη  τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά με ερώτησή του να προβεί η Επιτροπή σε ελέγχους τήρησης των υποχρεώσεών της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τους πραγματικούς στόχους της βοήθειας που είναι η διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και η ουσιαστική χρηματοδότηση στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.

Στην ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τονίζει τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για λύση δύο κρατών, μία στάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το ενωσιακό δίκαιο όσο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Μία αρνητική στάση που επιδεινώνεται από το πρόσφατο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παρουσία του Τούρκου προέδρου κόντρα στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006 εγκρίνει προγράμματα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο. Για το 2021 η Επιτροπή εγκρίνει πρόγραμμα δράσης ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται συνολικά στα 30,7 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου και τη βελτίωση των επαφών των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους και με την ΕΕ. Από το 2006 έως το 2021 έχει διατεθεί ποσό ύψους 623 εκ ευρώ για έργα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος βοήθειας με σκοπό την υποστήριξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συνέχιση της ουσιαστικής χρηματοδότησης στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Παρόλα αυτά, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί όλα τα συμφωνηθέντα, τον τελευταίο καιρό ενώ το πρόγραμμα βοήθειας αποσκοπεί στη διευκόλυνση επανένωσης της Νήσου η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεπικουρούμενη και καθοδηγούμενη από την Τουρκία υποστηρίζει τη «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο κόντρα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού δικαίου ενώ το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παρουσία του Τούρκου προέδρου σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σε τι ελέγχους έχει προβεί για την τήρηση των υποχρεώσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναφορικά με τους πραγματικούς στόχους του προγράμματος βοήθειας;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News