Οικονόμου: Αν κριθεί απαραίτητο ο εμβολιασμένος θα πληρώνει το rapid test στις γιορτές

Ελλάδα
Οικονόμου: Αν κριθεί απαραίτητο ο εμβολιασμένος θα πληρώνει το rapid test στις γιορτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοικτό παράθυρο για επιβολή καθολικού testing με rapid test σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενόψει των γιορτών, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου - Διέψευσε τις φήμες για κλείσιμο των σχολείων

Ανοικτό παράθυρο για επιβολή καθολικού testing με rapid test σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενόψει των γιορτών, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν υπάρχει καμία εισήγηση και καμία σκέψη για lockdown. Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο, υπάρχουν», ξεκαθάρισε ενω για το testing με rapid test σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σημείωσε με νόημα πως «εκείνες τις ημέρες, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο, θα το λάβουμε και θα το ανακοινώσουμε εγκαίρως».

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως το κόστος για το rapid test, εάν κριθεί απαραίτητο, θα το καλύπτει ο ίδιος ο πολίτης, ενώ, αναφορικά με το εάν είναι άδικο για τους εμβολιασμένους, είπε πως «οι εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι έκτακτες και μας αναγκάζουν να πάρουν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς είναι αχαρτογράφητη ακόμη η μετάλλαξη».

Δεν θα κλείσουν τα σχολεία

Ο κ. Οικονόμου διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για κλείσιμο των σχολείων, λέγοντας πως δεν υπάρχει ούτε σενάριο για μετάθεση του ανοίγματός τους μετά τις γιορτές. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση από την Επιτροπή», υπογράμμισε.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα για αύξηση των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι η χώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο απέναντι στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα 

«Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ» επεσήμανε ενω όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης επαναλαμβάνεται «η ζωτική σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας» και τονίζεται ότι: «Η διανομή εμβολίων σε όλους και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων είναι ουσιώδη και επείγοντα ζητήματα. Βασική σημασία έχει η κάμψη της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».

Όπως όλοι ξέρουμε, μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι ελάχιστα, αλλά η αύξησή τους είναι -κατά τους ειδικούς- ζήτημα χρόνου. 'Αμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών». 

Εξήγησε ότι «στο πλαίσιο αυτό, από χθες το πρωί - εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ελέγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία», που σχεδιάστηκε με υποδειγματικό τρόπο. Εγκαινιάστηκε ήδη νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, με 16 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ προστέθηκαν επιπλέον 24 γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου». 

Αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60+ μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμούς ή ραντεβού. Ενώ σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση έχουμε 4.170.857 ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

O εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο σε πολλές περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 70%, ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ΄ Λυκείου αγγίζει έως και το 100%». 

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους».

Πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News