Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τραπέζι το σχέδιο για rapid test ακόμα και για εμβολιασμένους - Σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας αναμένονται τις επόμενες ημέρες

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκονται καθ' οδόν, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ επανέλαβε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  στο τραπέζι βρίσκεται  το σχέδιο για rapid test ακόμα και για εμβολιασμένους σχετικά με την είσοδό τους σε καταστήματα εστίασης και σε κέντρα διασκέδασης.

Ένα μέτρο που θα αφορά τους εμβολιασμένους καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, έχει ζητήσει μείωση του ωραρίου ή της χωρητικότητας των κέντρων διασκέδασης κατά την εορταστική περίοδο.

Με την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον να  έχει σκεπάσει όλο τον πλανήτη και με ολοένα και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν μέτρα ενώ κάποιες από αυτές, επιβάλλουν ακόμα και lockdown, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, όπως ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχοντας μόλις θέσει υπό έλεγχο το τέταρτο από την αρχή της πανδημίας κύμα -και δεύτερο μέσα στο έτος που διανύουμε- βρίσκονται επί ποδός.

Ο φόβος αυτή τη στιγμή, εστιάζεται στις γιορτές και στην πιθανή διασπορά που μπορεί να υπάρξει σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός όπως είναι καταστήματα εστίασης, κέντρα διασκέδασης αλλά και μπαρ.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της χώρας μας τις επόμενες ημέρες και εάν πρέπει ληφθούν νέα μέτρα, αλλά και ποια πρέπει να είναι αυτά. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον.  

Οι πληροφορίες λένε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα, και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στην Πρωτοχρονιά και θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη. 

Παράλληλα ήδη εφαρμόζονται στοχευμένα μέτρα για τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου με τεστ στις πύλες εισόδου και για την ενίσχυση του εμβολιαστικού τείχους, όπως η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο τρίμηνο από τη δεύτερη δόση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων. 

Ο εμβολιασμός το ισχυρό όπλο

Και αυτό το κύμα, όπως τα δύο προηγούμενα, οφείλεται σε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού: μετά το στέλεχος «Alpha» (βρετανική μετάλλαξη) του περασμένου Φεβρουαρίου - Μαρτίου και το «Delta» (ινδική μετάλλαξη) που κυριάρχησε το καλοκαίρι, η μετάλλαξη «Omicron» είναι εκείνη που θα κυριαρχήσει το πρώτο δίμηνο του 2022. Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά τα ημερήσια κρούσματα που θα καταγράφονται θα είναι 50% «Delta» και 50% «Omicron», με την κυριαρχία της δεύτερης να παγιώνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Το μέγεθος της έντασης του κύματος που έρχεται δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη από τους επιστήμονες με ασφάλεια, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρό όπλο για την ανάσχεσή του.

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την προστασία των πολιτών από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και νοσηλεία, ιδίως για όσους περιλαμβάνονται στην πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, άνω των 60 χρόνων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία -που δεν θεωρούνται πάντως επαρκή- δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από τη μετάλλαξη «Delta». Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά της οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει νέα πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας - έως και προχθές οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ήταν περί τους 4.200, με τους 990 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Προς το παρόν κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα παραμένει το «Delta», που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων κορωνοϊού που ελέγχθηκαν. Ωστόσο, η εκκίνηση της μετάλλαξης «Omicron» έγινε δυναμικά.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News