Νέα μέτρα - Κορωνοϊός: Τι ισχύει από σήμερα για όσους εισέρχονται στην χώρα

Ελλάδα
Νέα μέτρα - Κορωνοϊός: Τι ισχύει από σήμερα για όσους εισέρχονται στην χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Κυριακή, για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα, μετά την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού

Νέοι περιορισμοί για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 6 σήμερα Κυριακή 19 Δεκεμβρίου το πρωί, λόγω της ταχείας εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης «Όμικρον». Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ έως και τις 10 Ιανουάριου 2022.

Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Ειδικότερα, από σήμερα Κυριακή για την είσοδο στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι, για εμβολιασμένους και μη, η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι η επίδειξη του μοριακού ή rapid τεστ είναι υποχρεωτική για την είσοδο στη χώρα με κάθε τρόπο. Είτε κανείς ταξιδεύει αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς, σιδηροδρομικώς ή οδικώς οφείλει να επιδείξει στις αρμόδιες αρχές τα παραπάνω παραστατικά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, αρμόδιες για τον έλεγχο των ταξιδιωτών είναι οι εταιρείες.

Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό:

-υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ' οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες,

-ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News