Βουλή- Προϋπολογισμός- Δ.Κουτσούμπας: «Όχι» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Ελλάδα
Βουλή- Προϋπολογισμός- Δ.Κουτσούμπας: «Όχι» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι και ο φετινός Προϋπολογισμός είναι «βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός» γιατί, «το σύνολο των φορολογικών εσόδων ουσιαστικά φορτώνεται στις πλάτες του λαού»

  Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του κρατικού Προϋπολογισμού είπε ότι ο Προϋπολογισμός «είναι εντός των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα στην δεδομένη χρονική στιγμή για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει».

  Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους «λίγους του κεφαλαίου που προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις τους και άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους» και ταυτόχρονα «καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι για όλους».

 Τόνισε ότι «η «μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη», για την οποία «κοκορεύεται» η κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα «της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης» καθώς η κυβέρνηση «έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει».

 Όπως εξήγησε, μιλά για «ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιο που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

  Προσέθεσε ότι «η «μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη» είναι αποτέλεσμα της «προκλητικής στήριξης των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου με νέα κίνητρα και νέα προνόμια».

  Επισήμανε ότι σύμφωνα και με κυβερνητικές εκτιμήσεις η εν λόγω ανάπτυξη «θα φθάσει στο επίπεδο του 2008, κάπου το 2032 αν όλα εξελιχθούν ομαλά», τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αυτό είναι αδύνατο στον καπιταλισμό γιατί σε ένα σύστημα γεμάτο αντιθέσεις και ανταγωνισμούς είναι αστείο να μιλά κανείς για "ομαλότητα", πολύ περισσότερο που η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε γυάλα».

  Αναφέρθηκε στη διαπάλη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και άλλων κέντρων, σε εκτίμηση του ΔΝΤ για νέα επιβράδυνση της οικονομίας και κοινωνική αβεβαιότητα, στην όξυνση εντός της ΕΕ και έκανε λόγο για «παράγοντες που δημιουργούν σοβαρές επισφάλειες για την επόμενη μέρα η οποία μόνο ρόδινη δεν προβλέπεται για τους εργαζόμενους».

 Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι και ο φετινός Προϋπολογισμός είναι «βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός» γιατί, «το σύνολο των φορολογικών εσόδων ουσιαστικά φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ, αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες παρά την αύξηση των κερδών τους προβλέπεται "φιλική συμμετοχή" στα συμβολικά επίπεδα του 5%, η οποία γίνεται ακόμα πιο προκλητική γιατί οι εργαζόμενοι κουβαλούν στις πλάτες τους και τα βάρη που φορτώθηκαν από την εποχή των μνημονίων, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ευεργετούνται με συνεχείς μειώσεις στη φορολογία τους».

  Αναφέρθηκε, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για τον οποίο υπογράμμισε ότι πρέπει να καταργηθεί, στα «ψίχουλα» που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τους βιοπαλαιστές αγρότες καθώς και στα βάρη που εξακολουθούν να φορτώνονται οι μικροεπιχειρηματίες που «παλεύουν με χρέη παλιά και καινούργια, με πανάκριβες πρώτες ύλες και εκτίναξη του κόστους της ενέργειας».

 Τόνισε ότι η αντιλαϊκότητα και ταξικότητα του Προϋπολογισμού «αποτυπώνεται και στις δαπάνες που αφορούν παροχές για τους εργαζόμενους, τις συντάξεις, την Υγεία και την Παιδεία» καθώς «παρά την αύξηση του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων παραμένουν "παγωμένες" δαπάνες που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες».

 Ειδικά για την Υγεία είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «ενώ από παντού "φωνάζει" η ανάγκη για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, εσείς έχετε το θράσος να φέρνετε ένα Προϋπολογισμό με μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ούτε κουβέντα. Με το "νέο ΕΣΥ" τολμήσατε να μιλήσετε και για κλείσιμο ορισμένων νοσοκομείων».

  Σημείωσε, ακόμα, ότι θα δοθούν συνολικά το 2022 7,5 δισ. ευτώ για τις «αμερικανοΝΑΤΟϊκές δαπάνες, για τις μεγαλεπήβολες επιδιώξεις να αναβαθμιστεί ο ρόλος της άρχουσας τάξης της χώρας».

  Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε στην μη ένταξη, «γιατί δεν έχουν δοθεί τα ένσημα της αναστολής», των 80.000 εποχιακά εργαζόμενων στον Τουρισμό στο Ταμείο Ανεργίας και στην παντελή έλλειψη εισοδήματος των 200.000 εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

    Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «μαζί με όλα τα άλλα ο αντιλαϊκός και ταξικός χαρακτήρας του Προϋπολογισμού αποκαλύπτεται και από τη σύγκριση μεταξύ της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, το 2022 κατά 4,5% σε σχέση με το 2021, και της οριακής μεταβολής που θα παρουσιάσει ο μέσος πραγματικός μισθός, μόλις κατά 0,2%, δηλαδή άλλη μια απόδειξη ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, όπως σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο είτε κυβερνούν νεοφιλελεύθεροι, είτε σοσιαλδημοκράτες, είτε κεντροδεξιοί, είτε κεντροαριστεροί».

 Είπε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση την «βολεύει γιατί αφήνει στο απυρόβλητο τον πυρήνα τής πολιτικής σας με την οποία, πέρα από επιμέρους διαφορές, ταυτίζεται».

  Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει «ως λύση την πηγή του προβλήματος» εξηγώντας στη συνέχεια, ότι «ο μύθος ότι από μια καπιταλιστική ανάπτυξη βγαίνουν κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι και οι βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες έχει προ πολλού καταρρεύσει».

 Ανέφερε ότι όταν «ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί μη τυχόν και διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή και απειληθεί η κοινωνική σταθερότητα απευθύνεται και δίνει εξετάσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους» και προσέθεσε ότι «όλοι σας τρέμετε τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, ιδιαίτερα όταν ο λαός αποφασίσει να παλέψει όχι για αλλαγή διαχειριστή τής πολυκατοικίας του συστήματος, αλλά για αλλαγή συνολικά της άρχουσας, της κυρίαρχης τάξης».

 Είπε ότι «είναι βολική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού» του οποίου «είναι ασφαλώς επιτακτική και άμεση ανάγκη η γενναία αύξηση», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «παρά τις διακηρύξεις σας για αύξηση του κατώτερου μισθού, όσο παραμένει στη θέση του όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, της πανσπερμίας των εργασιακών σχέσεων, της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ο μέσος εργατικός μισθός θα συμπιέζεται συνεχώς προς τα κάτω, θα μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και στο εισόδημά τους».

 Ανέφερε ακόμα ότι η ακρίβεια «δεν είναι έξω και μακριά από τη λειτουργία του ίδιου του συστήματος».

  «Αν σήμερα θέλουμε να μιλάμε για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, αυτό σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, με παράλληλη μετακύλισή τους στην μεγάλη εργοδοσία, για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διαφόρων καρτέλ» τόνισε.

 Είπε ότι παρά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για «ανικανότητα της κυβέρνησης» εντούτοις «το μεν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων σας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%».

 «Ο πυρήνας της πολιτικής όλων σας είναι πώς θα διασφαλιστούν καλύτεροι όροι για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και αστάθειας που προκαλείται από τον φαύλο κύκλο μεταξύ καπιταλιστικής κρίσης και ανάπτυξης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας: «η Σοσιαλδημοκρατία έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής με λιγότερους κραδασμούς για το σύστημα και την εξουσία του. Να του μπαλώνει τρύπες, να το εξωραΐζει στα μάτια του λαϊκού παράγοντα, να του δίνει ανάσες και να το παραδίνει μετά στην "επάρατο" για να συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πορεία».

 Αναφερόμενος στην «μάσκα της προόδου» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η πρόοδός σας είναι ταυτισμένη με την καπιταλιστική κερδοφορία».

  «Πρόοδος είναι να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «τέτοια πρόταση-σχέδιο έχει το ΚΚΕ, το οποίο δίνει απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

 «Σε όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της δουλειάς, της ζωής, απευθυνόμαστε. Να σκεφτούν πως η ζωή τους φέρνει μπροστά σε μια σημαντική επιλογή που ή δεν είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα ή μπορεί και να είχαν απορρίψει: Να συμπορευτούν δηλαδή με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώνες, στο κίνημα.

  Να βάλουν οι ίδιοι μαζί με το ΚΚΕ την σφραγίδα τους στις ερχόμενες εξελίξεις. Άλλη λύση σήμερα δεν υπάρχει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

 Το επόμενο διάστημα το "ΟΧΙ" του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό, από τον ίδιο το λαό» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News