Κουτσούμπας: Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό δίνεται η χαριστική βολή στις λαϊκές ανάγκες

Ελλάδα
Κουτσούμπας: Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό δίνεται η χαριστική βολή στις λαϊκές ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημείωσε, επίσης, ότι λαός «εκτίθεται όλο και περισσότερο σε κινδύνους και μένει απροστάτευτος, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά και σε κάθε είδους φυσικά φαινόμενα»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του, σήμερα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισήμανε καταρχήν ότι η συνέλευση πραγματοποιείται «σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα μέτρων και σχεδίων σε όλο το φάσμα της ζωής του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2022, που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, δίνεται η "χαριστική βολή" στις λαϊκές ανάγκες».

«Επιπλέον, τα εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς και αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες, δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, όπως με τον πρόσφατο τερατώδη Ν.4808/2021 για τα εργασιακά (το γνωστό ως νόμο Χατζηδάκη)» προσέθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι λαός «εκτίθεται όλο και περισσότερο σε κινδύνους και μένει απροστάτευτος, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά και σε κάθε είδους φυσικά φαινόμενα» και «βέβαια εκτίθεται σε πολεμικούς κινδύνους, από τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα τεράστιο πολεμικό ορμητήριο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, για τις ανάγκες των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει τη χώρα μας η κυβέρνηση».

«Οι αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, προχτές του ΠΑΣΟΚ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ και στηρίζονται, επί της ουσίας, από κοινού, δεν είναι ούτε ουδέτερες ούτε αταξικές, όπως εμφανίζονται» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα, αυτές οι αλλαγές «υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ και των διαφόρων επιτελείων της άρχουσας τάξης, που επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, διπλό στόχο: Ο πρώτος αφορά στη θωράκιση του συστήματος από κάθε αμφισβήτηση, με τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης του λαϊκού κινήματος και της λειτουργίας των φορέων του, τη συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο δεύτερος στόχος αφορά τη διαμόρφωση της νομοθεσίας, καθώς και της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους».

«Στον αντίποδα, η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο εχθρική και άδικη, όπως και η πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη όλο και πιο δύσκολη και απρόσιτη, εξαιτίας των συνεχών δικονομικών και οικονομικών εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, όπως με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, τα υψηλά παράβολα και τέλη κ.ά.» προσέθεσε.

Ανέφερε ότι με το Σχέδιο Πισσαρίδη που αφορά και τη Δικαιοσύνη «επιδιώκεται η αντιδραστική αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την ευθυγράμμισή της με την κυρίαρχη πολιτική», ενώ «ιδίως, βέβαια, επιδιώκεται η ισχυρότερη χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών, μέσω της δημιουργίας ειδικής κατηγορίας δικαστών επί θητεία, παρακάμπτοντας έτσι την ισοβιότητα και την επετηρίδα και της διαρκούς αξιολόγησής τους, ώστε να είναι εξαρτημένοι και δέσμιοι κάθε φορά από την επιθυμία τους για την παράταση της θητείας τους και την προαγωγή τους».

«Στην υλοποίηση των αντιδραστικών αυτών κατευθύνσεων, εντάσσεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, το οποίο ως Κόμμα καταψηφίσαμε συνολικά. Σε αυτό περιέχονταν, μεταξύ άλλων απαράδεκτες διατάξεις για τη γραπτή αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, τις οποίες βέβαια η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά να αποσύρει, ύστερα από τις δικαιολογημένες έντονες αντιδράσεις σας, ωστόσο η αντιδραστική στόχευσή της παραμένει» σημείωσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη άποψη για τον ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα, «ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το ρόλο του στο σημερινό σύστημα, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, όλους εσάς δηλαδή που εργάζεστε στο χώρο αυτό, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, και αντιμετωπίζετε κι εσείς, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής».

«Γι' αυτό», ανέφερε στη συνέχεια, «σταθερά υποστηρίζουμε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας, όπως σήμερα για τη συμμετοχή των Ενώσεών σας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που η κυβέρνηση απαράδεκτα επιχειρεί να αποκλείσει, για την αναχαίτιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου για το ύψος των συντάξεών σας, όπως και το αίτημά σας για την κατάργηση ή έστω το "πάγωμα" της εισφοράς αλληλεγγύης, που αποτελεί άλλωστε, γενικότερο, δίκαιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων».

«Η πραγματικότητα», συνέχισε, «που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα επιβεβαιώνει πιστεύουμε την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ξεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας, η τεράστια επιστημονική γνώση και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, για να προστατευτεί αποτελεσματικά ο λαός από την πανδημία και τα φυσικά φαινόμενα. Χρησιμοποιούνται μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Όπως είπε ο Δ.Κουτσούμπας, «Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».

«Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν έχετε κανένα λόγο, πιστεύουμε, να εναντιωθείτε σε μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα, έχετε όλο και περισσότερους λόγους, να συνταχθείτε μαζί της» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

φωτογραφία intime

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News