Επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας - φυσικού αερίου: Τι θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός (βίντεο)

Ελλάδα
Επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας - φυσικού αερίου: Τι θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενίσχυση του επιδόματος ενέργειας για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται να εξαγγείλει αύριο στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την σκιά της συνεχούς ανόδου των τιμών

Σε εξαγγελία νέων μέτρων ελάφρυνσης, όπως αυξημένες επιδοτήσεις τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για το φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την σκιά των συνεχών ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ενίσχυση των επιδομάτων που απευθύνονται σε καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν τις ιλιγγιώδεις τιμές ανά Μεγαβατώρα τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, τα πιθανότερα σενάρια ως προς τις αυριανές αποφάσεις είναι τα εξής:

Ηλεκτρικό Ρεύμα

Την τρέχουσα στιγμή, το επίδομα αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης του 0,13 ευρώ/KwH, με τις πληροφορίες να θέλουν τα νέα μέτρα ενίσχυσης να φτάνουν τα 0,16 ευρώ/ KwH, γεγονός που θα συνεπάγεται την διαμόρφωση του συνολικού επιδόματος μέχρι και τα 48 ευρώ τον μήνα.

Φυσικό αέριο

Στα 15 ευρώ/ MwH διαμορφώνεται προς ώρας το επίδομα ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να γνωστοποιήσει τον διπλασιασμό του ποσού για τον μήνα Δεκέμβριο, το οποίο θα φτάνει τα 30 ευρώ/ MwH.

Για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να εφαρμόζει έκπτωση 16%, μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά ανακοινωθεί (15%) και η οποία μεταφράζεται σε όφελος 11 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο και 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Νοέμβριο. Για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%. Οπως ανακοινώθηκε, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προβεί στις σχετικές πιστώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στις εταιρείες διανομής, οι οποίες στη συνέχεια θα εφαρμόσουν άμεσα την έκπτωση η οποία θα πρέπει να πιστωθεί αναδρομικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου των οικιακών καταναλωτών.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές στην ενέργεια

Την ίδια ώρα, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φαίνεται να σπάει στην αγορά ενέργειας, με την τιμή της MwH στο ηλεκτρικό ρεύμα να αγγίζει τα 325 ευρώ και το φυσικό αέριο, παρά τις πτωτικές τάσεις της τιμής του το τελευταίο διάστημα, να διαμορφώνεται στα 130 ευρώ/ MwH.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τεράστια είναι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί στην μερική ανακούφιση των καταναλωτών με τα μέτρα που θα εξαγγελθούν αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμη μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την στήριξη των καταναλωτών, θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την οριστικοποίηση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Επίσης αναμένονται και οι σχετικές για το θέμα αποφάσεις από την Κομισιόν. Από τον Σεπτέμβριο έχει γνωστοποιηθεί πώς η στήριξη των καταναλωτών ως αντίβαρο στις ανατιμήσεις, δεν πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη στους οικονομικά ασθενέστερους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News