Δύο Έλληνες ένοχοι για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας - Η αντίδραση της Άγκυρας

Ελλάδα
Δύο Έλληνες ένοχοι για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας - Η αντίδραση της Άγκυρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία από κοινού και κατ' εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη Ρόδο δύο Έλληνες, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Πρόκειται για έναν 36χρονο, ο οποίος εργαζόταν ως γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και έναν 53χρονο πρώην μάγειρα πλοίου. Οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία από κοινού και κατ' εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε και τους δύο αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατά εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Για «αβάσιμες κατηγορίες» και «μεροληπτική» απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, κάνει λόγο ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την καταδίκη -σε πέντε χρόνια κάθειρξης- του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία κατά της χώρας μας. Ο 53χρονος μάγειρας συγκατηγορούμενός του, καταδικάστηκε επίσης σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση αλλά με αναστολή. Και οι δύο είναι ‘Έλληνες πολίτες, προερχόμενοι από τη μειονότητα της Θράκης.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του συμβεβλημένου Γραμματέα μας, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας» αναφέρει η ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» και για δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που στόχο είχαν να ασκήσουν πίεση στη δικαιοσύνη. Η ανακοίνωση υποστηρίζει πως στη διάρκεια της διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου Ρόδου καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου κατηγορώντας την έδρα για «προκατειλημμένη στάση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως «για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του ελληνικού και διεθνούς δικαίου».

Φωτογραφία αρχείου Pexels 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News