Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αναθεώρηση στον τομέα των τροφίμων - Νέες απαγορεύσεις ουσιών

Σε αναθεώρηση στον τομέα των τροφίμων προχωράει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου - Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για τη χώρα μας

Σε αναθεώρηση στον τομέα των τροφίμων, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες απαγορεύσεις ουσιών στα τρόφιμα μετά από αρνητικές διαπιστώσεις για πρόκληση ή για πιθανή πρόκληση καρκίνου, προχωράει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες να ελπίζουν από την άλλη πως θα πάρει πίσω τη σήμανση με «κόκκινο» σε ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας επειδή έχουν λιπαρά.

Η αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. και η υποβολή νομοθετικής πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη έως το τέλος του 2022 είναι, συγκεκριμένα, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Επιτροπή δρομολογεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές για τα τρόφιμα. Οι τέσσερις τομείς τους οποίους αφορά η αναθεώρηση είναι η διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας/ τα θρεπτικά συστατικά, η επισήμανση της προέλευσης, η σήμανση ημερομηνίας και η επισήμανση οινοπνευματωδών ποτών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου: «Ο ρόλος των καταναλωτών και οι επιλογές που κάνουν είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της μετάβασης σε πιο υγιή και βιώσιμα τρόφιμα. Όσο πιο σαφής είναι η επισήμανση, τόσο πιο εύκολο είναι να παράσχουμε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές, πράγμα που αποτελεί κεντρικό στόχο της στρατηγικής μας “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η σαφέστερη επισήμανση θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας. Οι καταναλωτές ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να έχουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες για τα τρόφιμα που αγοράζουν, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στην προέλευσή τους. Ζητώ ευρεία συμμετοχή σε αυτή τη διαβούλευση, ώστε να μας βοηθήσετε να υποβάλουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη πρόταση και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, που θα λειτουργεί για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δίνεται πάντοτε προτεραιότητα στους πολίτες».

Η δημόσια διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 7 Μαρτίου 2022, αναμένεται να συγκεντρώσει τις απόψεις τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από επαγγελματίες και μη επαγγελματίες ενδιαφερόμενους φορείς. Η διαβούλευση θα τροφοδοτήσει τα στοιχεία που θα στηρίξουν την εκτίμηση επιπτώσεων για την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Προβλέπονται ήδη πρόσθετες δραστηριότητες διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων ερευνών και συνεντεύξεων με οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών και αρχές των κρατών-μελών, για τη συλλογή πιο λεπτομερών και τεχνικών πληροφοριών.

Η σωματική αδράνεια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με θέμα το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, «ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται από τον συνδυασμό των συνεπειών της ανθυγιεινής διατροφής και της σωματικής αδράνειας. Όσον αφορά στη διατροφή, η Επιτροπή θα μειώσει περαιτέρω την παρουσία καρκινογόνων μολυσματικών ουσιών στα τρόφιμα. Θα ορίσει ανώτατα επίπεδα για περισσότερες από αυτές τις μολυσματικές ουσίες, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Στη συνέχεια, το σχέδιο κατά του καρκίνου θα επικεντρωθεί σε μέτρα για την ευρύτερη διάθεση υγιεινών τροφίμων.

Ταυτόχρονα θα διερευνήσει με τα κράτη-μέλη φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσής τους, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών και των βασικών γνώσεων υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση της εμπορίας και της διαφήμισης προϊόντων, που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη ξεκινά στην παιδική ηλικία. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την παιδική παχυσαρκία 2014-2020 και θα προτείνει συνέχειά του. Όπως ανακοινώθηκε στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα προτείνει, επίσης, την αναθεώρηση του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία το 2023, προκειμένου να διευρυνθεί η διαθεσιμότητα υγιεινών προϊόντων για παιδιά και να βελτιωθεί η κατανόησή τους σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, με την υποστήριξη της «εφαρμογής για κινητά της Ε.Ε. για την πρόληψη του καρκίνου».

Θα προτείνει, επίσης, εναρμονισμένη, υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο εμπρός μέρος της συσκευασίας, για να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Οι σύντομες παρεμβάσεις σχετικά με το οινόπνευμα έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές ως προς τη διαχείριση της κατανάλωσης οινοπνεύματος για όσους κάνουν κατάχρηση και δεν αναζητούν θεραπεία. Οι σύντομες παρεμβάσεις αποτελούν θέμα συζήτησης που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του ατόμου ως προς την επικίνδυνη συμπεριφορά του, ώστε να παρακινηθεί να την αλλάξει», αναφέρει μεταξύ των άλλων.  

Ετικέτες τροφίμων

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση»

Μιλώντας στη «ΝΚ» την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, τόνισε πως «πρόκειται για μια αναθεώρηση που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Κάποιες ουσίες ας πούμε που δεν τις θεωρούσε καρκινογόνες, τώρα η Επιτροπή θα τις επανεξετάσει και μπορεί να τις χαρακτηρίσει ως καρκινογόνες, βελτιώνοντας τις ετικέτες των τροφίμων, σύμφωνα με τα υπάρχοντα, καινούργια, επιστημονικά δεδομένα».

Στο ερώτημά για το ενδεχόμενο αναθεώρησης και σε θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, όπως αν θα γίνεται η σήμανση με «κόκκινο» στα προϊόντα του ελαιολάδου, των γαλακτοκομικών μας προϊόντων και του κρέατος, μόνο και μόνο επειδή έχουν λιπαρά, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η θρεπτική αξία τους, ο Νίκος Κατσαρός απάντησε θετικά. Και τόνισε, επίσης, πως συμφωνεί απόλυτα με τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των άλλων μεσογειακών χωρών ως προς αυτό το ζήτημα.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια