Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο «myΘέρμανση»

Τι ισχύει για παλιούς και νέους δικαιούχους - Αναλυτικά οι προγραμματισμένες πληρωμές

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή τα νοικοκυριά εκείνα, που θα λάβουν για πρώτη φορά την ενίσχυση φέτος, λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων. Ώστε να λάβουν το επίδομα, οι προαναφερθέντες δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της «myΘερμανση» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μαζί με τα παραστατικά των αγορών (για όλα τα καύσιμα πλην του πετρελαίου θέρμανσής όπου γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις) για να εισπράξουν την προκαταβολή έως τις 30 Δεκεμβρίου όπου θα γίνει ο επόμενος γύρος πληρωμών.

Σήμερα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, λήγει και η προθεσμία που έχουν οι παλαιοί δικαιούχοι (όσοι το έλαβαν και πέρυσι και πήραν ήδη προκαταβολή) για να καταχωρήσουν τα δικά τους παραστατικά αγορών. Το ποσό της προκαταβολής του επιδόματος, που θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ, θα συμψηφιστεί στο τέλος με τις υπόλοιπες δόσεις που θα εισπράξουν.

Πως υποβάλλεται η αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» , στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα εξής στοιχεία:

  • ο αριθμός φορολογικού μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Προσοχή, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα υπόλοιπα καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Δεν είναι αποδεκτή η συμπλήρωση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αριθμού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που δεν ανήκει στον δικαιούχο του επιδόματος. Επιπλέον, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας.

Οι πληρωμές

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις:

Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021 στο σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Έως τις 29 Απριλίου 2022 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί έως και τις 15 Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών για την περίοδο 1/10/2021 έως 31/3/2022, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2022 θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2022 με το αντίστοιχο ποσό επιδόματος να καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία θεωρούνται κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές: καυσόξυλων και βιομάζας, πρόσθετη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.,500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια