Σε εξέλιξη η συνάντηση ΣΕΕΝ-ΠΝΟ παρουσία δημάρχων της Κρήτης - Σε αναβρασμό οι αγρότες του νησιου

Κρήτη
Σε εξέλιξη η συνάντηση ΣΕΕΝ-ΠΝΟ παρουσία δημάρχων της Κρήτης - Σε αναβρασμό οι αγρότες του νησιου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστική και άμεση λύση σχετικά με την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των αγροτικών προϊόντων από τα νησιά της χώρας ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας και Ιεράπετρας Λασιθίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η συνάντηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με το σύνδεσμο των ακτοπλόων, με θέμα την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας.

Στη συνάντηση, η οποία διεξάγεται παρουσία των δημάρχων Φαιστού και Ιεράπετρας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) θα γνωστοποιήσει τις προτάσεις του για το εν λόγω θέμα, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για να αποφασίσει εαν θα συνεχίσει ή όχι τις κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο των ναυτικών έχει προκηρύξει 48ωρη κινητοποίηση, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

Μάλιστα, εάν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα των μισθολογικών αυξήσεων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021 και δεν ακουστούν τα προβλήματα του κλάδου εν γένει, οι συνδικαλιστές ναυτικοί εξετάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Την ίδια στιγμή, ουσιαστική και άμεση λύση σχετικά με την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των αγροτικών προϊόντων από τα νησιά της χώρας ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας και Ιεράπετρας Λασιθίου σε σχετική επιστολή τους, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Τι ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

Οι αγρότες ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στον ναυτικό αποκλεισμό της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα του νησιού, προτείνοντας την πραγματοποίηση δρομολογίων από και προς τον Πειραιά από πλοίο ασφαλείας. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλης Ορφανουδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ οι αγρότες της Κρήτης εξετάζουν το ενδεχόμενο της προσφυγής στην Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας πώς δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους ναυτεργάτες.

Οι άνωθεν σύλλογοι απέστειλαν χθες την επιστολή, με θέμα “Οικονομική καταστροφή νησιωτικής Ελλάδας από απεργιακή κινητοποίηση ΠΝΟ”, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, στους βουλευτές Κρήτης, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στην ΠΝΟ. Την προαναφερθείσα επιστολή συνυπογράφουν οι πρόεδροι των άνωθεν αγροτικών συλλόγων.

Επι της ουσίας οι αγρότες ζητούν 

«Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, εκφράζοντάς σας την αγωνία και την έντονη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την αδυναμία της Πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Καταρχάς, κάνουμε ξεκάθαρο ότι η διεκδίκηση αιτημάτων για κάθε κλάδο είναι αναφαίρετο δικαίωμα, στον βαθμό, όμως, που δεν περιορίζει την ελευθερία και τα δικαιώματα των υπόλοιπων κλάδων. Για εμάς στον πρωτογενή τομέα, σας ενημερώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρονική συγκυρία που διανύουμε σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη. Προερχόμαστε από μια διετή δυσχερή οικονομική περίοδο, με σημαντικές απώλειες στο εισόδημά μας, λόγω πανδημίας. Επιπλέον, φέτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υπέρογκη αύξηση στο κόστος παραγωγής (30-40%), λόγω ανατίμησης στο κόστος ενέργειας και εφοδίων καλλιέργειας. Επίσης, εξακολουθεί να υφίσταται έντονος αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς έλεγχο υπολειμματικότητας σε φυτοφάρμακα, όπου τελικά καταλήγουν “βαπτισμένα” ως ελληνικά στον τελικό καταναλωτή.

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να βαρύνουν τους παραγωγούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν τελικά οι συνθήκες καθιστούν ικανή τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό είναι πλέον εμφανής, ενώ η ταυτόχρονη άρνηση της Πολιτείας να διευκολύνει τη διαδικασία νομιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων εργατών γης από τρίτες χώρες οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας. Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός στην ελεύθερη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως προς τις αγορές του εξωτερικού, έχει σαν αποτέλεσμα πολύτιμα συμβόλαια πωλήσεων αγροτικών προϊόντων να χάνονται λόγω ασυνέπειας στον χρόνο παράδοσής τους», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Εκρηκτικός συνδυασμός

«Για όλα τα προηγούμενα», συνεχίζει η επιστολή, «αλλά και για πλήθος άλλων αρνητικών παραμέτρων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που οι συνέπειές του θα είναι ανυπολόγιστες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κύριε πρωθυπουργέ, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η δυναμική του πρωτογενούς τομέα μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και ότι εμείς ως αγρότες, κάτοικοι και επαγγελματίες νησιωτικών περιοχών πρέπει να έχουμε ισότιμη μεταχείριση ως προς τα ελάχιστα, σας καλούμε να δώσετε ΣΗΜΕΡΑ μια ουσιαστική λύση, για την απρόσκοπτη μετακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων και ασθενών απ’ όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Σας ενημερώνουμε, επίσης, για την πρόθεσή μας ΑΜΕΣΑ να κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις, για παρακώλυση συγκοινωνίας, καθώς και διαφυγόντα κέρδη από την τεράστια ζημία, που, ήδη, έχουν υποστεί οι αγρότες - μεγάλη πτώση τιμών λόγω αδυναμίας μετακίνησης. Είναι αδιανόητο για εμάς να βιώνουμε την οικονομική καταστροφή του τόπου μας και να μη δράσουμε ανάλογα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News