O Νίκος Ανδρουλάκης νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ - Καθαρή νίκη στις εκλογές με 68%

Κρήτη
O Νίκος Ανδρουλάκης νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ - Καθαρή νίκη στις εκλογές με 68%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του δίνουν ξεκάθαρο και μη ανατρέψιμο προβάδισμα έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, o οποίος τηλεφώνησε νωρίτερα και συνεχάρη τον αντίπαλό του - Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη

Ξεκάθαρη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Γιώργου Παπανδρέου δείχνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων, στον β' γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε και συνεχάρη σύμφωνα με πληροφορίες τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του. Ακολούθησε συγχαρητήριο τηλεφώνημα και από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο εκλεγμένος πλέον πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε δεχθεί νωρίτερα τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια και του Ανδρέα Λοβέρδου, o οποίος μάλιστα έστειλε μήνυμα για «μεγάλο ΠΑΣΟΚ».

Σε όλη την επικράτεια και το εξωτερικό στήθηκαν συνολικά 840 κάλπες. Από νωρίς το πρωί η συντακτική ομάδα της «ΝΚ», της ΚΡΗΤΗ TV και του neakriti.gr μεταφέρουν τον παλμό του εκλογικού σώματος και τις εκτιμήσεις των δυο στρατηγείων του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου στην Κρήτη.

Στο 70% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με ποσοστό 68,12% (88.449 ψήφοι) έναντι του Γιώργου Παπανδρέου 31,88% (41.014). Σημειώνεται πως σε τρία εκλογικά κέντρα ακυρώθηκε η διαδικασία, Αγχίαλος, Ερέτρια και Ορχόμενος, ενώ το τελευταίο σημειώθηκε και επεισόδιο. 

Οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ την προηγούμενη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ψήφισαν 270.000 πολίτες. Σήμερα, στον δεύτερο γύρο, ψήφισαν 206.000 πολίτες, όσοι ψήφισαν συνολικά το 2017. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο έλαβε 98.431 ψήφους και ποσοστό 36,88%, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκέντρωσε 74.093 ψήφους 27,97%. Τρίτος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους και ποσοστό 25,98%, τέταρτος ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους και 3,25%, πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος με 7946 ψήφους και 2,92%, ενώ στην έκτη θέση τερμάτισε ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους και ποσοστό 2,94%.

Στην Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 75,74% των ψήφων, έναντι 24,26% του Γιώργου Παπανδρέου, στο 71,30% της ενσωμάτωσης.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα

ΛΑΣΙΘΙ

ψήφισαν: 2.363

Ν. Ανδρουλάκης: 1833

Γ. Παπανδρέου: 520

XANIA

Ψήφισαν: 3.531

Ανδρουλάκης 2.833 (80,23%)

Παπανδρέου 668 (18,91%)

Άκυρα: 30

ΣΗΤΕΙΑ (τα 2 τμήματα):

Ψήφισαν: 644

Ν. Ανδρουλάκης: 457

Γ. Παπανδρέου: 185

Στο νομό Ηρακλείου ψήφισαν συνολικά 14.150 έναντι 18.600 την α’ Κυριακή

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Live όλες οι εξελίξεις και τα αποτελέσματα στην Κρήτη

Άνετη επικράτηση και στην Αττική

Δήλωση Παπανδρέου: Μήνυμα ευθύνης για όλους - Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα

«Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία», ανέφερε στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά, ώστε να φτιάξουμε μια πλειοψηφούσα παράταξη. Ηταν ένας ωραίος αγώνας»

//v.24liveblog.com/iframe/?id=2939450783019995237

Όλες οι εξελίξεις για την εκλογική διαδικασία στην ΚΡΗΤΗ TV

Στην τελική ευθεία λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες - Σε απευθείας μετάδοση η ενημέρωση από την ΕΡΤ

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κινήθηκε η διαδικασία και στο Ηράκλειο, ενώ ελαφρώς μειωμένη ήταν η προσέλευση των πολιτών.

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των φίλων και μελών του Κινήματος Αλλαγής στα Χανιά, καθώς στα είκοσι εκλογικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς προβλήματα, ενώ αντίστοιχα κυλά η εσωκομματική διαδικασία και στα δέκα εκλογικά τμήματα του Ρεθύμνου όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 60% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα της Δυτικής Κρήτης άνοιξαν κανονικά στις επτά το πρωί και η ψηφοφορία εξελίσσεται χωρίς απρόοπτα.  Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κανδαράκη Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του 1ου Εκλογικού Τμήματος Χανίων «η διαδικασία εξελίσσεται ομαλότατα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι αθρόα, έχουμε ξεπεράσει αυτή την ώρα το ποσοστό που είχαμε την περασμένη Κυριακή». 

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Νικηφοράκης Πρόεδρος της Εκλογικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στα Χανιά εξέφρασε την πεποίθηση του «το ποσοστό συμμετοχής να φτάσει το 80 -90%. Μια νέα σελίδα για την παράταξη με ένα αέρα ανανέωσης, με ένα αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον τόπο». 

Το ποσοστό συμμετοχής αν και μειωμένο σε σχέση με αυτό της πρώτης Κυριακής, θεωρήθηκε από τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ ότι κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Διευκρινίσεις αναφορικά με τη σημερινή επαναληπτική διαδικασία είχαν δοθεί από την αρμόδια επιτροπή από τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο υπήρξαν εκλογικά τμήματα στα οποία έσπευσαν να ψηφίσουν φίλοι του ΚΙΝΑΛ που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. 

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία και στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή στα δέκα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν κάλπες να ξεπερνά το 60% του πρώτου γύρου. 

Ιεράπετρα: Ελαφρώς μικρότερη η συμμετοχή

Με ελαφρώς μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Τα τοπικά  επιτελεία των δύο μονομάχων, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκονται έξω από το εκλογικό κέντρο στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας και προσπαθούν να επηρεάσουν όσο πιο πολλούς από τους προσερχόμενους να ψηφίσουν.

Μέχρι τις 14:30 μ.μ. και μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα των εφορευτικών επιτροπών η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε με μια σταθερή ροή μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ, κάθε ηλικίας.

Μέχρι τις 14:30 μ.μ. Είχαν ψηφίσει 504 άντρες και γυναίκες, ενώ την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή είχαν ψηφίσει 532 από τους 999 που τελικά ψήφισαν στις 3 κάλπες της Ιεράπετρας.

Η προσέλευση μέχρι το μεσημέρι παρουσίαζε στην Ιεράπετρα μια μικρή μείωση κατά 6% περίπου.

Παππούς 101 ετών πήγε να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - Τι δήλωσε (βίντεο)

Ας θυμηθούμε τα προεκλογικά σποτ των δύο υποψηφίων

Το σποτ του Νίκου Ανδρουλάκη

Το σποτ του Γιώργου Παπανδρέου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News