Ελλάδα

Brain drain: Μειώνεται το ποσοστό των Ελλήνων που ψάχνει εργασία στο εξωτερικό

Μια σημαντική αύξηση παρατηρείται στους εργαζόμενους που απασχολούνται πλήρως ή μερικώς, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα.

 Μείωση παρουσιάζει το λεγόμενο braind drain,φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, μόλις 1 στους 10 Έλληνες(11%) αναζητά την εργασιακή του τύχη εκτός συνόρων, ενώ το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33% (1 στους 3). Το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωναν ότι αναζητούσαν ενεργά εργασία στο εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα και το 2020, φτάνοντας στο 13%

Η έρευνα «Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε από την Adecco, σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies και εξήγαγε ως συμπέρασμα ότι «Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Όμως, εν μέσω μίας άλλης μεγάλης κρίσης, αυτήν της πανδημίας, μειώθηκε αρκετά η φυγή ταλαντούχων εργαζομένων στο εξωτερικό».

Παρά την ανάκαμψη, ωστόσο, του αριθμού των θέσεων εργασίας  χρειάζεται αρκετός χρόνος για να επανατοποθετηθούν όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, κάτι που δείχνει και ένα χάσμα δεξιοτήτων στην αγορά.

Η εξ αποστάσεως εργασία

 Μόνο το 18% εργάζεται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την έρευνα, με το 66% των εργαζομένων να επισημαίνει ότι εργάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας . Μια τάση που δείχνει μια επιφυλακτικότητα των ελληνικών εργαζομένων προς την εξ αποστάσεως εργασία. Παράλληλα, σε μικρές επιχειρήσεις (με δυναμικό ως 50 άτομα) στην «κοντινή» εργασία το ποσοστό ανέρχεται στο 73% .Σε μεγαλύτερες εταιρείες ( με πάνω από 500 εργαζόμενους) το ποσοστό μειώνεται και φτάνει το 52%, κάτι που δείχνει ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν συμβαδίζουν και τόσο με την εξ αποστάσεως εργασία. Ένα γεγονός που φαίνεται και από τα ποσοστά πλήρους τηλεργασίας που φτάνουν  8% για τις μικρές επιχειρήσεις και 31% για τις μεγάλες αντίστοιχα.

 Ανάκαμψη στην αγορά εργασίας

Μια σημαντική αύξηση παρατηρείται στους εργαζόμενους που απασχολούνται πλήρως ή μερικώς, με το ποσοστό να φτάνει στο 58% το 2021, έναντι 47% το 2020, υποδεικνύοντας μια ανάκαμψη στην αγορά εργασίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην εργασία πλήρους απασχόλησης, από 41% το 2020 σε 49% το 2021. Σημαντικά μειωμένο είναι το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας, μιας και στη φετινή έρευνα το 35% απάντησε πως δεν εργάζεται (συγκριτικά με το 44% στην έρευνα του 2020).

Η σημασία της “έξυπνης” εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι θέλουν να εργάζονται πιο «έξυπνα», ώστε να μη καταναλώνουν χρόνο σε διεργασίες, που μπορούν να γίνουν πιο απλές χάρη στην τεχνολογία. Μια άποψη που αποδεικνύει ότι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της τεχνολογίας στη σημερινή αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν όφελος από την αύξηση της ευελιξίας και τη δυνατότητα συνδυασμού εργασίας εξ αποστάσεως και με φυσική παρουσία στο γραφείο, ενώ το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν πως αντίστοιχα θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι είναι 62%.

φωτογαρφία αρχείου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια