Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Ελλάδα
Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα - Εκκενώθηκαν οικισμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί σήμερα Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά)

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας από τι πρώτες ώρες του Σάββατου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό έρχεται από δυτικά στη χώρα μας.

Στην Κρήτη αναμένεται να επεκταθούν οι βροχές και οι καταιγίδες, όπως και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Αιγαίο. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει  χαλαζόπτωση κυρίως στο Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών.  Ταυτόχρονα  σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί  σήμερα Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά), σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία και το 112 για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στάλθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσω του 112 σε κατοίκους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, του Ιουνίου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Ο Δήμαρχος της περιοχής  επισήμανε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

 Την ίδια στιγμή, σε προληπτική εκκένωση της περιοχής Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ήπειρο, Κέρκυρα Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ήπειρο, όπου στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς, αλλά και ο Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και  σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από νωρίς το πρωί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις.

Πολύ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί στην Κέρκυρα, όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μεγάλες περιοχές, αλλά και στην πόλη.

Φούσκωσαν οι ποταμοί στην Καρδίτσα – η θάλασσα κάλυψε τον δρόμο στην Εύβοια

Επικίνδυνα έχουν φουσκώσει οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου.

Παράλληλα, τα έντομα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα και στα Νέα Στύρα Ευβοίας.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News