Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η τελική «μάχη» για την ανάδειξη νέου προέδρου

Κρήτη
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η τελική «μάχη» για την ανάδειξη νέου προέδρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, διεξάγεται ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών - Από τις 7.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ θα μπορούν να επισκεφθούν τα εκλογικά κέντρα στο νησί

«Αντίστροφα» μετρά ο χρόνος για την τελική «μάχη» στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ., ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς απέμειναν λιγότερο από 24 ώρες.

Οδηγίες για την αυριανή επαναληπτική εκλογική διαδικασία εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης. Όπως αναφέρεται, στις αυριανές επαναληπτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό. Παράλληλα, ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5ης/12/21 και, όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο τον φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

→Διαβάστε ακόμη Εκλογές- ΚΙΝΑΛ: Πώς θα ψηφίσουν οι ενδιαφερόμενοι - Τα εκλογικά κέντρα στο νησί

Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και, αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί. Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί, θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 210/36.65.040, για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησής του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών, είναι αδύνατη η διαπίστευσή του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων, το εκλογικό τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν τη διαλογή των ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η κάλπη. Συνιστάται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων, ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης αποτελεσμάτων εκλογικού τμήματος. Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί τους έχουν προωθηθεί ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία Ο.Τ.S. από χθες Παρασκευή 10/12, καθώς και με SMS υπενθύμισης σήμερα Σάββατο.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο μέχρι σήμερα Σάββατο το μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε SMS, να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210/36.65.510, 210/36.65.509 και 210/36.65.638, για να τους χορηγηθούν οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.

→Διαβάστε ακόμη Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχουν παρατυπίες στο εκλογικό τμήμα της Κισσάμου

Ανέβηκαν οι τόνοι

Υπενθυμίζεται ότι οι τόνοι έχουν ανέβει μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όντας δεύτερος σε ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, αμφισβήτησε την εκλογική διαδικασία σε μία κίνηση που αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών, στην οποία έθεσε ζήτημα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη με τη σειρά της, ως απάντηση, εστίασε στον χρόνο που έγινε η καταγγελία του Γιώργου Παπανδρέου περί νοθείας στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και στο γεγονός ότι στην ΕΔΕΚΑΠ, που επικύρωσε τα αποτελέσματα, την πλειοψηφία έχει η πλευρά Παπανδρέου.

Παπανδρέου: «Μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη ξανά»

Στο κεντρικό δελτίο της ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Γ. Παπανδρέου, καλώντας τον κρητικό λαό να τον στηρίξει στις αυριανές επαναληπτικές εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να κάνει ξανά την παράταξη μεγάλη.

Σε ερώτηση για το πώς είδε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Ο κόσμος έχει εναποθέσει την ελπίδα του σε αυτόν τον χώρο. Η δικιά μου υποψηφιότητα συνέβαλε ουσιαστικά στο να συσπειρώσει πολλές δυνάμεις. Εγώ μπήκα σε αυτόν τον αγώνα 34 μέρες πριν την εκλογική διαδικασία. Προσπαθούν να με φέρουν ότι δε θα ήμουν καν στον δεύτερο γύρο. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό. Αισιοδοξώ για τον δεύτερο γύρο».

Για το αποτέλεσμα στην Κρήτη ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε: «Για να είμαι ειλικρινής, μπορώ να πω ότι με πίκρανε το αποτέλεσμα στην Κρήτη. Κατανοώ απολύτως ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατάγεται από την Κρήτη, αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου πάλευε για την Κρήτη. Κι εγώ το ίδιο. Πάντα αγαπώ την Κρήτη. Έχω και οικογένεια στην Κρήτη. Ο δεύτερος γύρος είναι διαφορετικός για την Κρήτη. Στον δεύτερο γύρο επιλέγουμε ποια ηγεσία και ποια παράταξη θα σπάσει το δίπολο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ».

«Πάντα θα λέω τις αλήθειες με το πάθος που χρειάζεται. Δεν είναι ένταση αυτό. Εδώ μιλάμε για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να λέγονται αλήθειες. Ώστε να υπάρχει η γνώση από τους πολίτες για το τι ψηφίζουν. Χρειάζεται μια ηγεσία στιβαρή. Που πιστεύω ότι μπορεί να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα στη χώρα», πρόσθεσε σε σχετική αναφορά για την κριτική που άσκησε στον κ. Ανδρουλάκη.

Για το θέμα της απουσίας του προέδρου στη Βουλή, δήλωσε: «Η μάχη στη Βουλή είναι πολύ σημαντική. Θα υπάρξει κενό αν εκλεγεί ο συνυποψήφιος. Πώς θα έχεις μια παράταξη που δε θα έχει πρόεδρο στη Βουλή και που δε θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα; Είμαστε δύο μέρες πριν και δεν έχουμε ακούσει την αντιπρόταση. Με την απλή αναλογική μπορεί ο πολίτης να αισθανθεί ότι δεν πάει χαμένη η ψήφος. Θα είναι στιγμή που ο πολίτης θα διαλέξει μια εναλλακτική λύση».

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές του για τις εκλογικές διαδικασίες του πρώτου γύρου, τόνισε: «Η ΕΔΕΚΑΠ ήταν αυτή που με ενημέρωσε. Είμαι εγγυητής των δημοκρατικών διαδικασιών. Εγώ απλά ζήτησα να διερευνηθούν. Και μάλιστα απέφερε αποτέλεσμα, ακυρώνοντας κάποια αποτελέσματα. Εμείς παλεύουμε για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αν διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά μου, δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν αρέσουν τα λεγόμενά μου στα ΜΜΕ γιατί λέω αλήθειες».

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το ενδεχόμενο για συνεργασίες, διευκρινίζοντας ότι «είναι λάθος να μιλάμε για συνεργασίες» και ότι «αυτή η συζήτηση είναι άτοπη».

Ν. Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης

 «Ζητώ από τους 270.000 Έλληνες δημοκράτες να έρθουν εκ νέου στις κάλπες και να μου δώσουν καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας κα πολιτικής προοπτικής και εγώ δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη» τόνισε από την Κοζάνη, πριν από τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο λαός επιστρέφει στην παράταξη» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, «εξαιτίας των κοινωνικών αδιεξόδων που δημιουργούν οι πολιτικές της ΝΔ και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρει κάποια εναλλακτική λύση». Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό τόνισε ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν διχόνοια οδηγώντας την χώρα και τους πολίτες σε ψεύτικα διλλήματα».

 «Η σοδιαλδημοκρατια επιστρέφει σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «γιατί ο κάθε Ευρωπαίος στη διάρκεια της πανδημίας κατάλαβε την αξία των συστημάτων της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «οι ανάγκες είναι αυτές που φέρνουν την νέα εποχή στα πράγματα και ο λαός θέλει, περιμένει από το κόμμα μας να προσφέρει εκ νέου σε αυτά τα συστήματα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για στρατηγικό πλεονέκτημα που εμφανίζει να έχει η ΝΔ και εξήγησε ότι αυτό γίνεται γιατί «ένα κομμάτι της κοινωνίας φοβάται την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση είμαστε εμείς που μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες την προοπτική και να γίνουμε ένα ισχυρό κόμμα εξουσίας». Διευκρίνισε, όμως, ότι για όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ «η πόρτα γι'αυτούς θα είναι κλειστή δεν τους χρειαζόμαστε».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News