Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 δεν κάνουν την αναμνηστική δόση από την Δευτέρα – Τι αλλάζει

Κρήτη
Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 δεν κάνουν την αναμνηστική δόση από την Δευτέρα – Τι αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επίπεδα εμβολιασμού στην Κρήτη – Ποιοι κάνουν αναμνηστική δόση και με ποιο εμβόλιο

Η μετάλλαξη «Όμικρον» οδήγησε την επιστημονική κοινότητα όπως και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να επανεξετάσει τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών, στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά προηγηθείσα λοίμωξη.

Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπου μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την μείωση του χρόνου πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, καθώς έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού όπως η Όμικρον, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως έναν βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR.

Επιπλέον από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι (δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού) οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση. Από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια εμβόλια χορηγούνται στην αναμνηστική δόση

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση Johnson & Johnson . Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca. 2η δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση & νόσηση

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό .1 δόση εμβολίου J&J .Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca . Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ. Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού . Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό . Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca . Νόσηση μετά τον εμβολιασμό . Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων.Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Τι ισχύει για τους άνω των 60 ετών

Από τις 13 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.

Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

410.239 οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Κρήτη

Συνολικά, μέχρι και προχθές Πέμπτη στις 21:00 είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 15.343.514 εμβολιασμοί (μέχρι τις 21:00 της Τρίτης ήταν 15.107.885), εκ των οποίων με τη μία τουλάχιστον δόση είναι 7.215.533 (+28.494 από την Τετάρτη). Από το σύνολο των 15.343.514, ακόμα, 6.725.533 (+16.839 από την Τετάρτη) έχουν πραγματοποιήσει και τις 2 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με 2.029.326 (+93.781 από την Τετάρτη) εξ αυτών να έχουν κάνει και την 3η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα αντίστοιχα δεδομένα του Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού.

Ως προς τους εμβολιασμούς στο νησί μας, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 410.239 (την Τετάρτη ήταν 408.400), 192.867 στο Ηράκλειο, 57.305 στο Λασίθι, 53.055 στο Ρέθυμνο και 108.062 στα Χανιά, βάσει σχετικών στοιχείων της 7ης Υ.ΠΕ., ενώ σύμφωνα με την emvolio.gov.gr είναι 411.109, από το σύνολο των 623.065 συνολικού πληθυσμού του νησιού (με βάση την απογραφή του 2011).

Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το πληθυσμιακό ποσοστό της χώρας μας που έχει εμβολιαστεί είναι 69,4% του συνολικού πληθυσμού, με το 4,6% εξ αυτού να είναι μερικώς εμβολιασμένο.

  • Σύνολο εμβολιασμών 437.483
  • Με τουλάχιστον μια δόση 202.178
  • Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών 192.687
  • Με την αναμνηστική δόση 60.530

ΛΑΣΙΘΙΟΥ           

  • Σύνολο εμβολιασμών 125.636
  • Με τουλάχιστον μια δόση 60160
  • Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών 57.305
  • Με την αναμνηστική δόση 18.391

ΡΕΘΥΜΝΟΥ      

  • Σύνολο εμβολιασμών 117.993
  • Με τουλάχιστον μια δόση 56.687
  • Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών 53.055
  • Με την αναμνηστική δόση 15.051

ΧΑΝΙΩΝ              

  • Σύνολο εμβολιασμών 243.458
  • Με τουλάχιστον μια δόση 114.905
  • Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών 108.062
  • Με την αναμνηστική δόση 29.308

Ανοίγει ο εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11 ετών

Καθώς η εμβολιαστική κάλυψη (με πλήρως εμβολιασμένους) στη χώρα μας βρίσκεται στο 68% του συνολικού πληθυσμού, άνοιξε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των παιδιών από 5 έως 11 ετών, με τους εμβολιασμούς να αρχίζουν από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ η 1η παραλαβή παιδικών εμβολίων στην Ελλάδα θα γίνει στις 13 του ίδιου μήνα.

Τα εμβόλια είναι σκευάσματα των φαρμακοβιομηχανιών-εταιριών Pfizer/BioNTech. Την έγκριση χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε παιδιά ηλικιών 5-11 ετών έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί με το 1/3 εκείνης του εμβολίου των ενηλίκων. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται με 10 μικρογραμμάρια δόσης για τα παιδιά, συγκριτικά με τα 30 που είναι για τους μεγαλύτερους, αφού οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι ο αριθμός των παραγμένων αντισωμάτων και στις 2 περιπτώσεις ήταν συγκρίσιμος.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σε νοσοκομεία, ενώ, παράλληλα, θα γίνουν εμβολιαστικά κέντρα ειδικά για τον σκοπό αυτό σε 75 περιοχές της χώρας. Με τον καιρό θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και Κέντρα Υγείας. Όσον αφορά τα νησιά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, θα γίνονται “καταδρομικοί εμβολιασμοί”, καθ’ όμοιο τρόπο με την 1η και τη 2η δόση.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News