Επαναπατρίζεται θραύσμα της Ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία (βίντεο)

Κρήτη
Επαναπατρίζεται θραύσμα της Ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το θραύσμα της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης - Η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία - Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» Χαράλαμπος Τσολάκης, στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

Η επιστροφή ενός θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δρομολογείται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας. Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το παραπάνω θραύσμα στο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Σύμφωνα τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία»,Χαράλαμπος Τσολάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», «δεν η πρώτη φορά που το θραύσμα επιστρέφει στην Ελλάδα, καθώς το 2008 είχαμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους και το θραύσμα είχε επιστρέψει με φόντο τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης».

Ο κ. Τσολάκης όμως τονίζει πως «η ανταλλαγή των ιστορικών κειμηλίων προβλέπεται από την Ιταλική Νομοθεσία στην προκειμένη περίπτωση βεβαία, η ελληνική θέση είναι πως το θραύσμα ανήκει στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία, έτσι με τον δανεισμό υπονομεύομαι κάπως την πάγια αυτή θέση της χώρας μας».

Συνεπώς, «με τον δανεισμό είναι σαν να δεχόμαστε την ιδιοκτησία του θραύσματος από τους Ιταλούς, έτσι μας βρίσκει με χλιαρή διάθεση η είδηση αυτή. Σκοπός είναι η επιστροφή του θραύσματος στην Ελλάδα».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News