Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στο Λασίθι

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται στο Λασίθι - Μείωση στις νέες εισαγωγές, μετά από δύο εβδομάδες - Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό

«Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα στο 2,8% ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου ήταν στο 4%. Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000», τόνισε στην έναρξη της σημερινής ενημέρωση η κ. Παπαευαγγέλου.

Συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως αυξημένα είναι τα κρούσματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως και στο Λασίθι.

«Τον Δεκέμβριο», όπως είπε θα «έχουμε 650 έως 700 διασωληνωμένους ασθενείς», ενώ επεσήμανε πως «σημαντικό είναι όλοι να προσέλθουν άμεσα για την τρίτη δόση, ειδικά όσοι είναι άνω των 50. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έκανε την τρίτη δόση».

Παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών.

«Ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέροντας, ότι τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα από κορωνοϊό.

Όπως είπε η ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι το 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα και συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 5Ο ετών».

Μιλώντας για την πληρότητα των κλινών covid, είπε ότι σε όλη τη χώρα η πληρότητα απλών κλινών έχει φτάσει το 67% και η πληρότητα ΜΕΘ covid 80%.

Η ίδια παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε περιοχές όπου έχει καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου.

Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.

«Η επιστημονική κοινότητα είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, καθώς θα προστατέψει πρωτίστως τα ίδια τα παιδιά, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία», όπως είπε.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιδημία στην Ευρώπη έχει σαφή στοιχεία σταθεροποίησης… Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι αυξημένη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 8%».

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη Όμικρον τόνισε: «Θα πρέπει να θεωρούμε θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, να συμβεί και εδώ. Η ενισχυτική δόση έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να προσφέρει προστασία από σοβαρά συμπτώματα. Παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής, όχι όμως και στους θανάτους».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News