Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέα παράταση για υπογραφή συμβολαίων με τιμές 2021

Ελλάδα
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέα παράταση για υπογραφή συμβολαίων με τιμές 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα- Έως και 250% η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1η Ιανουαρίου 2022

Κατά τη διάρκεια σημερινής του συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποίησε την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, με τοποθέτηση του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει στους φορολογούμενος να υπογράφουν συμβόλαια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2021.

Μεγάλες καθυστερήσεις, κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία

Τεράστιο το φόρτο εργασίας και οι καθυστερήσεις στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για όλα τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο, έχουν οδηγήσει σε φοβερές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, καθυστέρηση καταγράφεται και στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα η αναμονή για την υπογραφή συμβολαίων να είναι μεγάλη και τον κίνδυνο για αρκετούς ενδιαφερόμενους να χάσουν την προθεσμία ορατό.

Ο στόχος της νομοθετικής ρύθμισης

Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει την υπογραφή των συμβολαίων έως και το πέρας του Ιανουαρίου του 2022 με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί η δήλωση μεταβίβασης. Με την εν λόγω ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υπογραφή των συμβολαίων, όπως και την τελική κατάθεση της μεταβίβασης στο κτηματολόγιο ή στο υποθηκοφυλακείο με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερές αυξήσεις στη φορολογία ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών.  

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να φτάνουν έως και το 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου.

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής:

  • Τίτλος ιδιοκτησίας
  • Οικοδομική άδεια
  • Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος
  • Εγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου
  • Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού
  • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
  • Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
  • Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
  • Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
  • Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς
  • Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News