«Παπαδοπούλου 100»: Μια έκθεση με καρδιά από μπισκότο στο μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός
«Παπαδοπούλου 100»: Μια έκθεση με καρδιά από μπισκότο στο μουσείο Μπενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πριν από 100 χρόνια ο πατέρας μας Ευάγγελος Παπαδόπουλος έφτασε στον Πειραιά». Ετσι άρχισε τη σύντομη ομιλία της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας μπισκότων Παπαδοπούλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, ανοίγοντας προλογίζοντας την έκθεση που ανοίγει σήμερα για το κοινό στο Μουσείο Μπενάκη, με τίτλο «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022»

Το Μουσείο Μπενάκη και μια αμιγώς ελληνική βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής, εξαίρετη στο χώρο της μπισκοτοποιίας, η Ε. Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. παρουσιάσαν την έκθεση με τίτλο «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022» στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς 138. Την έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Πριν από 100 χρόνια ο πατέρας μας Ευάγγελος Παπαδόπουλος έφτασε στον Πειραιά». Αυτό είπε στον σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας μπισκότων Παπαδοπούλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, ανοίγοντας επί της ουσίας από σήμερα την έκθεση προς το κοινό στο Μουσείο Μπενάκη.

Το 1916 το πρώτο μπισκότο της οικογένειας Παπαδοπούλου

Σε ένα χώρο περίπου 1.000 τ.μ., οι επισκέπτες ταξιδεύουν στην διαχρονική ιστορία της εταιρείας του κλάδου της μπισκοτοποιίας επί έναν αιώνα. Το 1916 ξεκινά η επιχειρηματική διαδρομή στην Κωνσταντινούπολη από μια οικογένεια μπισκοτοποιιών σε μικρή οικοτεχνία. Το 1922, η οικογένεια Παπαδοπούλου έρχεται στην Ελλάδα, μετά από μία χρονιά εθνικής καταστροφής στη Μικρά Ασία. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε μια προσφυγική πολυκατοικία κοντά στον Λυκαβηττό και εκεί ζύμωσαν το πρώτο Πτι-Μπερ εν Ελλάδι. Το όραμα, η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά τούς οδήγησαν στην επιτυχία, παραμένοντας στην κορυφή του κλάδου τους και πάντα σε ελληνικά μέχρι σήμερα. «Αυτήν την παράδοση έχω την τιμή να συνεχίζω», είπε η κυρία Παπαδοπούλου ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της.

Η κ. Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της υπογράμμισε ότι η ιστορία της βιομηχανίας Παπαδοπούλου παρακολουθεί την ιστορία του τόπου μας τον τελευταίο αιώνα, τις κορυφώσεις και τις καμπές της οικονομικής μας ανάπτυξης. «Ενσωματώνει το μεράκι και τον ακάματο μόχθο τριών ή και τεσσάρων γενεών, την ευρηματικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα μιας οικογένειας που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη το 1916, πουλώντας τα τετράγωνα μπισκότα της με τα δοντάκια, φτιαγμένα κατ' οίκον και σφραγισμένα με μια ξύλινη σφραγίδα με το οικογενειακό όνομα, στη μεγάλη οδό του Πέραν· που γνώρισε την προσφυγιά, τον πόλεμο και την επίταξη από τους Γερμανούς κατακτητές, έπαυσε τις εργασίες της, ξαναξεκίνησε μεταπολεμικά και κέρδισε πάλι τη θέση της στην ελληνική αγορά» πρόσθεσε. Επισήμανε, δε ότι «βασισμένη στα χαρακτηριστικά μιας υγιούς οικογενειακής επιχείρησης, η βιομηχανία αποδεικνύει καθημερινά την αφοσίωση των ανθρώπων της στο όραμα του ιδρυτή της, Ευάγγελου, και επιβεβαιώνει τις αξίες της που διασφαλίζουν την αντοχή της στον χρόνο».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε η εταιρεία Παπαδοπούλου να εξακολουθήσει να προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή τα προϊόντα της με το ίδιο καινοτόμο ύφος, την συνεχή εγρήγορση, την ετοιμότητα με την οποία ανέκαθεν ανταποκρινόταν στις διατροφικές τάσεις και ανάγκες κάθε εποχής. «Να συνεχίσει, και στον αιώνα που διανύουμε, τη γόνιμη διαδρομή της, από τις γειτονιές της Πόλης στις λεωφόρους του κόσμου» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σήμερα, η Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, συμπληρώνει 100 χρόνια  αδιάλειπτης λειτουργίας, προσφέροντας μία πληθώρα αγαπημένων μαρκών, ενώ παράλληλα κατέχει σημαντική θέση στις κατηγορίες των αρτοσκευασμάτων, του συσκευασμένου ψωμιού, αλλά και των μπαρών δημητριακών.

Με 4 παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα, καθώς και ένα Κέντρο Αποθήκευσης & Διανομής στην περιοχή του Ασπροπύργου, με περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, παρουσία σε 61 χώρες και πλήθος διακρίσεων, η εταιρεία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του καταναλωτικού κοινού, παραμένοντας πιστή στις αξίες της: καινοτομία, ποιότητα, σεβασμός στον καταναλωτή, ήθος και αριστεία.

Η έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό αυτό, επιχειρεί να αναδείξει τα συστατικά της εκατοντάχρονης επιτυχίας, φωτίζοντας όλες τις πτυχές που την απαρτίζουν: την ιστορία της, τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων της, τη σημασία του εμπορικού σήματός της. Παρουσιάζονται περίπου 300 τεκμήρια οργανωμένα σε 10 διακριτές ενότητες. 

Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν την ιστορία της επιχείρησης και παράλληλα την ιστορία του μπισκότου στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Οι λιλιπούτειοι φίλοι του μπισκότου θα ενθουσιαστούν από τις εκπλήξεις, τους διαδραστικούς σταθμούς και την πολύχρωμη ενότητα που είναι αφιερωμένη στα παραμύθια που μιλούν για ζύμες, μπισκότα και ψωμάκια. Οι μεγάλοι θα συγκινηθούν παρατηρώντας τις παλιές πλην όμως διαχρονικές και ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη αφίσες της εποχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News