Μητσοτάκης – Πούτιν: Νέες προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Ελλάδα
Μητσοτάκης – Πούτιν: Νέες προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χθες Τετάρτη, στο Σότσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, αλλά μόνο ακροθιγείς αναφορές στα «καυτά» ζητήματα της Τουρκίας και της Ουκρανίας, ήταν το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου κατά τη συνάντησή τους χθες Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στο Σότσι.

Κατά την υποδοχή του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξή της, ενώ δήλωσε περιχαρής που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφτηκε το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το Έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι φέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φτάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019. Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

Η Ουκρανία

Τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και σε ένα ευρύ φάσμα τομέων επιβεβαίωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και για την προχθεσινή επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, διαμηνύοντας ότι η Ρωσία δε θα δεχτεί την προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δε θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας».

Η Ελλάδα «δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις», ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση.

Προοπτικές επενδύσεων

Ενέργεια και τουρισμός στο τραπέζι

«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δε χάνουν τον ρυθμό τους», τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς. Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε επιχειρηματικά φόρουμ σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ.

«Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, όπως και θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς, όπως είπε ο κ. Πούτιν, η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας.

«Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες», διαβεβαίωσε. «Η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι αξιόπιστος εταίρος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, συζήτηση έγινε και για τη ρωσική βοήθεια στις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν η Ρωσία, «αν και ασχολούταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών στη Σιβηρία, έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την ανταπόκριση της Ρωσίας στο αίτημα βοήθειας το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι είναι μια συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News