Επαναπατρίζονται τα αρχεία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν κλέψει οι ναζί την κατοχή

Ελλάδα
Επαναπατρίζονται τα αρχεία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν κλέψει οι ναζί την κατοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμφωνία Μητσοτάκη-Πούτιν δρομολογεί τον επαναπατρισμό των Αρχείων, τα οποία κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, μετά την κατάληψη της πόλης

Στην Ελλάδα επιστρέφουν μετά από πάρα πολλές δεκαετίες τα αρχεία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν κλέψει οι ναζί κατά την περίοδο της κατοχής και τα οποία μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την ήττα του φασισμού το 1945 φιλοξενούνταν στη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε την εκκρεμότητα της επιστροφής στην Ελλάδα των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποδέχεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, δρομολογεί τον επαναπατρισμό των Αρχείων, τα οποία κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, μετά την κατάληψη της πόλης και έτσι διασώθηκαν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που πήραν οι ναζί.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλω να τον ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον το οποίο έδειξε, για τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων τα οποία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα λύνοντας έτσι μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών».

Η επιστροφή των Αρχείων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στη Μόσχα, στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά Στρατιωτικά Αρχεία, αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News