Ελλάδα

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Παράταση 15ημερών για συμβόλαια με τιμές 2021 - Ποιες οι προϋποθέσεις

Με την εν λόγω ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προλαβαίνοντας έτσι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μεταβίβασης με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

Σε νομοθετική παρέμβαση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, δια της οποίας, θα δίνεται παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου του 2022 για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Προϋπόθεση θα αποτελεί η υποβολή της σχετικής δήλωσης για γονικές παροχές ή αγοραπωλησίες μέχρι τέλος του έτους.

Στόχος του υπουργείου, είναι να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που έχει δημιουργηθεί, ως αποτέλεσμα της μεγάλης κινητικότητας που παρουσιάζεται στις μεταβιβάσεις και εν ταυτώ στα συμβολαιογραφικά γραφεία. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει, παρά τα αιτήματα της αγοράς για περαιτέρω παράταση της εφαρμογής, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Μεγάλες καθυστερήσεις, κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία

Τεράστιο το φόρτο εργασίας και οι καθυστερήσεις στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για όλα τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο, έχουν οδηγήσει σε φοβερές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, καθυστέρηση καταγράφεται και στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα η αναμονή για την υπογραφή συμβολαίων να είναι μεγάλη και τον κίνδυνο για αρκετούς ενδιαφερόμενους να χάσουν την προθεσμία ορατό.

Ο στόχος της νομοθετικής ρύθμισης

Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει την υπογραφή των συμβολαίων έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2022 με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί η δήλωση μεταβίβασης. Με την εν λόγω ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υπογραφή των συμβολαίων, όπως και την τελική κατάθεση της μεταβίβασης στο κτηματολόγιο ή στο υποθηκοφυλακείο με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερές αυξήσεις στη φορολογία ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών.

Δικαιολογητικά

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής:

 • Τίτλος ιδιοκτησίας
 • Οικοδομική άδεια
 • Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος
 • Εγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου
 • Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού
 • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
 • Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
 • Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
 • Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
 • Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς
 • Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια