Νοέμβριος 2021: Ο 5ος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Κρήτη
Νοέμβριος 2021: Ο 5ος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέση ευρωπαϊκή θερμοκρασία για τον Νοέμβριο του 2021 ήταν περίπου 0,5°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 και 1.2°C από τον μέσο όρο 1981-2010

Η θερμοκρασία τον Νοέμβριο του 2021 στην Ευρώπη κυμάνθηκε γενικά ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του μήνα 1991-2020, ενώ υπήρξαν έντονες διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ γεωγραφικών περιοχών.

Ο μήνας ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο έως και 4°C στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, και σε μια ζώνη που εκτείνεται δυτικά προς την Ιρλανδία μέσω της Νότιας Σκανδιναβίας.

Η θερμοκρασία κυμάνθηκε περίπου 3°C πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών στη Δυτική Ρωσία. Αντίθετα στην Ιβηρική Χερσόνησο και στη Γαλλία, και στα βορειότερα μέρη της ηπείρου (Λαπωνία) επικράτησαν ιδιαίτερα ψυχρές για την εποχή συνθήκες.

Στον υπόλοιπο πλανήτη, η θερμοκρασία κυμάνθηκε πολύ πάνω από το μέσο όρο σχεδόν σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, σε μεγάλο μέρος της Σιβηρίας και της Μογγολίας, στα δυτικά και κεντρικά τμήματα των ΗΠΑ και σχεδόν σε όλο τον Καναδά, ειδικά στα βορειοανατολικά. Αντίθετα, ήταν μια ιδιαίτερα ψυχρή περίοδος στην Αλάσκα, τα Δυτικά Ιμαλάια και στη Δυτική Κίνα. Αν και στη Βορειοανατολική Κίνα η θερμοκρασία ήταν υψηλή για την εποχή τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου, ένα σύντομο κύμα ψύχους έφερε χιονοπτώσεις ρεκόρ. Επίσης η Αυστραλία γνώρισε τον πιο δροσερό Νοέμβριο από το 1999.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το climatebook.gr, ήταν συνεχώς πάνω από το μέσο όρο σε μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και σε πολλά κεντρικά και ανατολικά τμήματα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους στον Βόρειο και Νότιο Ειρηνικό. Ήταν επίσης ασυνήθιστα ζεστός μήνας σε μέρη του Ινδικού Ωκεανού και του τροπικού Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Ο τροπικός και υποτροπικός Ανατολικός Ειρηνικός συνέχισε να είναι κάτω του μέσου όρου, με την εκ νέου έναρξη του φαινομένου La Niña. Η θερμοκρασία ήταν τις περισσότερες ημέρες του μήνα κάτω από το μέσο όρο στον Κόλπο της Αλάσκας και σε ορισμένα μέρη του Νότιου Ωκεανού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Νοέμβριος του 2021 ήταν:

  • 0,35°C θερμότερος από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου 1991-2020
  • ο 5ος θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ σχεδόν 0,2°C ψυχρότερος από τον Νοέμβριο του 2020, τον θερμότερο Νοέμβριο.

Η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη είναι γενικά μεγαλύτερη και πιο μεταβλητή από την αντίστοιχη παγκόσμια.

Η μέση ευρωπαϊκή θερμοκρασία για τον Νοέμβριο του 2021 ήταν περίπου 0,5°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 και 1.2°C από τον μέσο όρο 1981-2010.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News