Ηλιόπουλος: Έγκλημα με ευθύνη Μητσοτάκη η ύπαρξη 152 διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Ελλάδα
Ηλιόπουλος: Έγκλημα με ευθύνη Μητσοτάκη η ύπαρξη 152 διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε καθημερινές απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος

«Η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει με την καθημερινή τραγωδία που ζούμε στην πανδημία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε καθημερινές απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», σημείωσε και τόνισε: «πλέον μιλάμε για έγκλημα». «Όταν είμαστε σε αυτή τη θέση, μιλάμε πλέον για εγκληματικά λάθη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Χθες είχαμε 116 νεκρούς. Νομίζω ότι είναι χρέος μας να κάνουμε στην κυβέρνηση μια απλή ερώτηση: πόσες από τις καθημερινές απώλειες συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ», επισήμανε. «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει», πρόσθεσε, «γιατί δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα χρόνο μετά τον περσινό φονικό Νοέμβρη και Δεκέμβρη στη βόρεια Ελλάδα, βρισκόμαστε όχι απλά στην ίδια αλλά σε χειρότερη θέση». «Όταν χθες το βράδυ έχουμε 152 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η ευθύνη είναι εγκληματική και έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο κ. Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το είπε ξεκάθαρα: εκτός ΜΕΘ ο ασθενής δεν έχει καμία τύχη», ανέφερε. «Σύμφωνα με έρευνα, τα ποσοστά θνητότητας σε ανθρώπους που είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ –ενώ θα έπρεπε να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ- αγγίζουν το 97% με 99%», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Και την ίδια στιγμή, πριν μερικές μέρες ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ουσιαστικά ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ ή εκτός ΜΕΘ», υπενθύμισε. «Με μία του φράση, ο πρωθυπουργός κατήργησε την εντατικολογία και εμφανίστηκε ως αρνητής της επιστήμης», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας», o Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα». «Σήμερα έχουμε 500.000 πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί και 1,5 εκ. πολίτες άνω των 60 που πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση», ανέφερε, εξηγώντας ότι «ακόμη και στο μέγιστο ρυθμό εμβολιασμού, για τον επόμενο ενάμιση με δύο μήνες θα έχουμε καθημερινά 80 με 100 νεκρούς». Ως πρώτο άμεσο μέτρο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη «να γίνει εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών κλινικών». «Δεν γίνεται οι ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να είναι εκτός της μάχης», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ζήτησε ακόμα «να μπουν άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας οι 800 γιατροί που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για πρόσληψη».

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει εδώ και τώρα τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας» και να «εφαρμόσει ξανά το μέτρο της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς και τους μαζικούς χώρους εργασίας». «Επιπλέον, χρειάζεται η κυβέρνηση να κάνει πραγματικά μαζικό testing –είναι κοροϊδία το ένα self test πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν γίνεται οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, να μην έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ένα μοριακό test όταν το χρειάζονται», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την ανάγκη επάρκειας εμβολίων σε όλες τις χώρες του πλανήτη, υπενθύμισε τη φράση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «αν δεν είναι όλοι ασφαλείς, δεν θα είναι κανένας ασφαλής». «Η μετάλλαξη Δέλτα που αυτή τη στιγμή είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη, εμφανίστηκε –με βάση τα γνωστά στοιχεία- στην Ινδία, σε μία χώρα που σε μεγάλο βαθμό γίνεται η παραγωγή των εμβολίων, αλλά στα οποία έχει κυρίως πρόσβαση ο ανεπτυγμένος κόσμος», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το εμβόλιο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και το ευρωκοινοβούλιο το έχει υπερψηφίσει δύο φορές αυτό», ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόσφατη σχετική τροπολογία». «Όποιος στις σημερινές συνθήκες αρνείται ότι το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και αρνείται την άρση της πατέντας, κυριολεκτικά εγκληματεί κατά της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας». «Η Πορτογαλία δεν ακολούθησε κανένα μέτρο οικονομικού εκβιασμού –όπως αυτό που επέβαλε ο κ. Μητσοτάκης με τα 100 ευρώ πρόστιμο», είπε. «Αντίθετα, ενίσχυσε την πρωτοβάθμια φροντίδα, έκανε εμβολιασμούς πόρτα-πόρτα, οργάνωσε κινητές μονάδες στις οποίες συμμετείχαν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, άνθρωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού άνω των 12 ετών», υπογράμμισε. «Εμείς λέμε κάν’ το όπως η Πορτογαλία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, αρκέστηκε να σχολιάσει: «αυτό που είδαμε την Κυριακή το βράδυ, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις για μια ακόμη φορά φαίνεται πως αντί να αποτυπώνουν μια πραγματικότητα, προσπαθούν να τη διαμορφώσουν». «Η τεράστια απόκλιση ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα και σε αυτό που καταγραφόταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και τους πολίτες. Γιατί έχει να κάνει με την ποιότητα της Δημοκρατίας», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News