Φορολογική δήλωση: Ολική επαναφορά για αποδείξεις και τεκμήρια

Οικονομία
Φορολογική δήλωση: Ολική επαναφορά για αποδείξεις και τεκμήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο οι ηλεκτρονικές πληρωμές, όσο και τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2022

Την επαναφορά των τεκμηρίων, των αποδείξεων και του «χτισίματος» του αφορολόγητου μέσω της ηλεκτρονικής πληρωμής προγραμματίζει η κυβέρνηση για το νέο έτος, το οποίο και αντιμετωπίζει σαν «έτος κανονικότητας», μετά την περυσινή χρονιά με τις καραντίνες και την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι όμως η χρονιά που σε λίγο αποχαιρετούμε πολύ διαφορετική σε σχέση με πέρυσι;

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, καλεί μέσω της «ΝΚ» τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να μην εξαιρέσουν ούτε τη φετινή χρονιά από την αναστολή αυτών των μέτρων, αφού σε καμία περίπτωση, όπως λέει, δεν υπήρξε ούτε το 2021 η λεγόμενη «κανονικότητα» που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, φαίνεται να επανέρχεται το πρόστιμο του 22% για όσους δεν καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών. Τόσο οι ηλεκτρονικές πληρωμές, όσο και τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2022.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βέβαια, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.

«Για το έτος 2021 που κλείνει σε λίγες μέρες, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν “χτίσει” το αφορολόγητο με πληρωμές μέσω “πλαστικού” χρήματος. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το ποσοστό του 30% του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέσω “πλαστικού” χρήματος ή να έχει περάσει σε κάθε περίπτωση μέσα στο τραπεζικό σύστημα με τραπεζικές πληρωμές. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί ένα “πέναλτι” για το ποσό που δεν έχει καλυφθεί, το οποίο είναι ίσο με το 10% ή το 22%, ανάλογα την περίπτωση και ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος. Είναι δηλαδή 10% για τις πρώτες 10.000 ευρώ και 22% πρόστιμο από τις 10.000 ευρώ και πάνω», αναφέρει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, στη «ΝΚ».

Αλλά στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η παράταση του μέτρου και για τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή να μην ισχύσει το «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μια ακόμη χρονιά. «Σε μια χρονιά που η πανδημία παραμένει, και μάλιστα δείχνει να επανέρχεται, σε μια χρονιά που η οικονομία εξακολουθεί να υπολειτουργεί και ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους που δεν υπάρχει καν “αναπνευστήρας” αλλά χρειάζονται “τεχνητές αναπνοές”, όπως είναι η εστίαση, θεωρώ αναγκαία την παράταση του μέτρου και για τα εισοδήματα του 2021», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, αναφερόμενος στην αναστολή της ισχύος του «χτισίματος» του αφορολόγητου μέσω του ηλεκτρονικού χρήματος.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει τα εξής: «Η οικονομία ήταν τουλάχιστον 6 μήνες “στον γύψο”. Να θυμίσουμε ότι η οικονομία στο πρώτο εξάμηνο είχε να αντιμετωπίσει ένα σωρό θέματα. Υπήρχαν ακόμα οι αναστολές, υπήρχαν οι αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων σε όσους ενοικίαζαν επαγγελματικά ακίνητα και επιχειρήσεις που πλήττονταν από τον κορωνοϊό κ.ά... Άρα λοιπόν θα πρέπει το υπουργείο των Οικονομικών να δει την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης και για το έτος 2021, ούτως ώστε ομαλά και από την άνοιξη του 2022 να συζητήσουμε για την πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς οι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν φόρους και να κουβαλούν φορολογικά βάρη σε μια κρίση κατά την οποία και τα πραγματικά εισοδήματα, δυστυχώς, λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί πάρα πολύ...».

Επανέρχονται και τα τεκμήρια

Στο μεταξύ, επανέρχονται - όπως όλα δείχνουν - και τα τεκμήρια. Κι αυτό διότι, στην ίδια διάταξη η οποία ανέβαλε το «χτίσιμο» του αφορολόγητου λόγω της πανδημίας, ήταν και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων στις δαπάνες διαβίωσης για τους Έλληνες φορολογούμενους. Τώρα, λοιπόν, επιστρέφουν όπως όλα δείχνουν και τα τεκμήρια. Ποια είναι αυτά; Ιδιοκατοικούμενες ή νοικιασμένες κατοικίες, τα δίδακτρα, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κ.τ.λ. Είναι αυτά που λειτουργούν ως τεκμήρια διαβίωσης και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εισοδήματα που να τα δικαιολογούν.

«Αλλά ακόμα και στα σκάφη αναψυχής», όπως διευκρινίζει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης. «Επειδή κάποιος βρέθηκε στη χρονιά της ευημερίας με ένα σκάφος αναψυχής, ή με μια πισίνα, δε σημαίνει ότι οι δαπάνες διαβίωσης στο έτος της υγειονομικής κρίσης ήταν οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια πολιτική κίνηση του υπουργείου των Οικονομικών, αν θέλει τελικά να τιμωρήσει ανθρώπους επειδή βρέθηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους να μπορούν να έχουν μια πισίνα ή ένα σκάφος αναψυχής. Πάντα μιλάμε για ένα έτος πανδημίας. Γιατί σε φυσιολογικές οικονομίες, ναι, για να έχεις σκάφος αναψυχής ή πισίνα ή ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, προφανώς έχεις και το εισόδημα. Όμως, εδώ είχαμε μια βίαιη ανακοπή της ομαλής οικονομικής ζωής, όπου βρέθηκαν άνθρωποι με περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια, τα οποία, όμως, ήταν αδύνατο να τα λειτουργήσουν», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δίνονται και κίνητρα...

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις έως 30%

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα προς τους φορολογούμενους, θα θεσπιστούν κίνητρα και εκπτώσεις 30% από το εισόδημα εφόσον καταγράφονται ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν «υψηλές επιδόσεις» στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών; «Υπηρεσίες ψυκτικών-κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, καθώς και παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίες».

Επίσης, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας.

Όπως διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, «αυτό είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεχωρίσει, με κριτήρια που το ίδιο γνωρίζει, επαγγελματικούς κλάδους που κατά την άποψή του - χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό - υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Σε αυτούς τους κλάδους, λοιπόν, δίνει πόντους, υπολογίζοντας την κάθε ηλεκτρονική πληρωμή επί 2 στο “χτίσιμο” του αφορολόγητου των πολιτών. Και το κάνει αυτό για να δώσει ένα κίνητρο στους πολίτες, να ζητούν απόδειξη και από τους αναφερόμενους κλάδους...».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News