Ελλάδα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ζυμώσεις και συμμαχίες ενόψει δεύτερου γύρου

Οι κινήσεις Παπανδρέου – Ανδρουλάκη πριν τις κάλπες της Κυριακής – Ποιον θα στηρίξουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι

Η άνετη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ τον καθιστά αυτόματα και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της προεδρίας του Κινήματος στην επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής. Ο ίδιος ζητά «καθαρή εντολή» ώστε να ξεκινήσει τη θητεία του στην προεδρία δίχως «σκιές» και αμφισβητήσεις και έχοντας τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών πρώτης γραμμής.

Βεβαίως οι προβλέψεις θα πρέπει να επαληθευτούν από την κάλπη και επί του παρόντος και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να διαχειριστούν το αποτέλεσμα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνεννοήσεις και να δημιουργήσουν τη δυναμική που θα χρειαστούν για την εκλογή που έρχεται.

Μία από αυτές τις κινήσεις, το ντιμπέιτ μεταξύ Ανδρουλάκη-Παπανδρέου, για το οποίο η ΕΡΤ έστειλε ήδη επιστολές στους δύο υποψηφίους, είναι ακόμη «στον αέρα», καθώς οι δύο πλευρές δεν είχαν ως χθες συνεννοηθεί για τους όρους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο Open σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν τεράστια και ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η υποψηφιότητά του εξέφρασε τις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η ανανέωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης, που εξασφάλισε μια μεγάλη πολιτική νίκη έναντι των αντιπάλων του, του πρώην πρωθυπουργού, του Ανδρέα Λοβέρδου και των άλλων τριών συνυποψηφίων του, θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην αξιοποίηση του momentum, ωστόσο δράσεις και πρωτοβουλίες για τη νέα διάταξη δυνάμεων στον εσωκομματικό χάρτη θα αρχίσουν να αναπτύσσονται μετά το εκλογικό φινάλε της 12ης Δεκεμβρίου.

Στελέχη του επιτελείου του τονίζουν, πάντως, ότι είναι δύο τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου, τα οποία δείχνουν εν πολλοίς και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει χωρίς αποκλίσεις. Το πρώτο είναι ότι το μήνυμα της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ αφορά στην «πυξίδα» για την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Το δεύτερο είναι ότι οι 270 χιλιάδες και πλέον πολίτες που προσήλθαν στην κάλπη πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη δικομματική πόλωση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να εγγυηθεί τη βάση της εκκίνησης, δηλαδή το μεγάλωμα της παράταξης.

Οι δύο παραδοχές αποτελούν και τη βάση για την αξιοποίηση στη συνέχεια των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή το ενδιαφέρον, πάντως, στρέφεται γύρω από τις συμμαχίες για τον τελικό της Κυριακής.

Ο «ρυθμιστής» Λοβέρδος

Όπως γράφει το protothema.gr, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα λάβει καθαρή θέση σχετικά με τον δεύτερο γύρο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη που είχε για σήμερα με την επιτελική του ομάδα, για να ακούσει τις απόψεις της, πολλά στελέχη ανά την Ελλάδα άρχισαν να τάσσονται ανοιχτά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο. Για την τελική απόφαση θα μετρήσει προφανώς η γνώμη των τριών βουλευτών που τον στήριξαν, των κυριών Νάντιας Γιαννακοπούλου και Χαράς Κεφαλίδου και του κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, καθώς και πρώην βουλευτών, όπως του Λεωνίδα Γρηγοράκου και άλλων.

Ποιον θα στηρίξουν

Ως προς το τι θα κάνουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι δεν υπάρχει ακόμη κάτι οριστικό, παρότι θεωρείται γενικά ότι οι Γερουλάνος και Καστανίδης ανήκουν στο «κλίμα Παπανδρέου», κάτι που όμως δεν προκαταβάλλει κατ' ανάγκην και τη στάση τους ενόψει του β' γύρου. Πιο κοντά στο να στηρίξει Ανδρουλάκη είναι ο τελευταίος των υποψηφίων, ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος «έπαιξε», όπως και ο Ν. Ανδρουλάκης, το «χαρτί» της ανανέωσης. Επίσης μοιάζει προφανές ότι η πλευρά του νικητή στον πρώτο γύρο αναμένει και θα επιδιώξει υποστηρικτές και συμμάχους και από το παπανδρεϊκό μέρος του κομματικού χάρτη - μάλιστα κάποιοι λένε ότι ήδη στελέχη, ειδικά στην περιφέρεια, έχουν μιλήσει θετικά για την «αλλαγή σελίδας» με τον Κρητικό πολιτικό.

Το ανακάτεμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου πρέπει να εκλεγεί «αντ’ αυτού», θα γίνει από την επόμενη Δευτέρα και ίσως πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στις 14 Δεκέμβρη. Η εκλογή προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αφορά στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, έναν εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη, που ξεκαθάρισε χθες ότι παραμένει στα μέχρι τώρα καθήκοντά του στη Βουλή. Κάποιοι λένε ότι το «σήμα» της ανανέωσης μπορεί να οδηγήσει τον νικητή του πρώτου γύρου στην επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη, του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που ως βουλευτής Ηλείας κινήθηκε προεκλογικά ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, χωρίς όμως να ταυτιστεί με τις ομάδες τους. Ρόλο προέδρου μπορεί να αναλάβει ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης, αν όμως - λένε οι ίδιοι άνθρωποι - επικρατήσει το κριτήριο της ενότητας και της «γέφυρας» μεταξύ όλων των πλευρών. Άλλοι δεν αποκλείουν την «έκπληξη», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προτείνει την εκλογή έτερου βουλευτή για τον κρίσιμο ρόλο. Το σίγουρο είναι ότι η πλευρά Ανδρουλάκη ξεκινά την ανάπτυξη συμμαχιών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με τους βασικούς υποστηρικτές του στον α’ γύρο, τους κ.κ. Σκανδαλίδη, Κωνσταντινόπουλο, Φραγγίδη, Μπιάγκη και Πάνα. Κοντά και όχι απέναντι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι υποστηρικτές Λοβέρδου, ο Δ. Κωνσταντόπουλος και οι κυρίες Γιαννακοπούλου και Κεφαλίδου, ο Μ. Κατρίνης, η Λ. Λιακούλη, ο Ιλχάν Αχμέτ, ο Γιώργος Μουλκιώτης κ.ά.

Οι αλλαγές προσώπων στα βασικά πόστα στο κόμμα θα ξεκινήσουν αργότερα και όταν κινηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δεύτερου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ. Ποιον ή ποια θα προτείνει για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και ποιους θα συμπεριλαμβάνει η «λίστα» Ανδρουλάκη για την ανάδειξη στην Κεντρική Επιτροπή; Πρόκειται για ζητήματα που θα μπουν στο εσωκομματικό τραπέζι μετά τον Γενάρη.

«Μετέωρο» το ντιμπέιτ

Οι όροι των δύο για την «τηλεμαχία»

«Μετέωρο» είναι το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων στη δημόσια τηλεόραση, παρότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι το επιθυμούν. Η ΕΡΤ έστειλε επιστολές σε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, καλώντας τους να επιλέξουν μεταξύ αυριανής ημέρας Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου, της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου και της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου για την πραγματοποίησή του. Όπως έγινε γνωστό, η πλευρά Παπανδρέου, επιχειρώντας να καλύψει τις εννέα μονάδες διαφοράς που έχει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δηλώνει ότι θέλει ντιμπέιτ, με την προϋπόθεση του απευθείας διαλόγου, ωστόσο η πλευρά Ανδρουλάκη έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του για να δείξει ότι έχει προγραμματισμένες ομιλίες και τις τρεις ημέρες που προτείνει η ΕΡΤ.

Την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Open, είπε ότι επιβάλλεται ο δημόσιος διάλογος, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση με την πλευρά Παπανδρέου για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η «τηλεμαχία», «όπως έγινε στον πρώτο γύρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια