Κορωνοϊός: Έρχεται η σειρά των 50άρηδων να εμβολιαστούν υποχρεωτικά

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Έρχεται η σειρά των 50άρηδων να εμβολιαστούν υποχρεωτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν το σενάριο αυτό να εφαρμόζεται άμεσα και συγκεκριμένα με την έλευση του νέου έτους - Η κεντρική στόχευση, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι να μειώσει ορατά τον κίνδυνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, δηλαδή για όλους εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του

Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών, καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι μία ομάδα στην οποία μπορεί να αυξηθεί η νοσηρότητα, θέλουν τα σενάρια που εξετάζονται με στόχο το περιορισμό της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν το σενάριο αυτό να εφαρμόζεται άμεσα και συγκεκριμένα με την έλευση του νέου έτους, με ομάδα-στόχο τους πολίτες ηλικίας 50-60 ετών και υπό την αίρεση ότι ο αριθμός των ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η κεντρική στόχευση, άλλωστε, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι να μειώσει ορατά τον κίνδυνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, δηλαδή για όλους εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας που ανακινείται τις τελευταίες μέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπηρετεί, κατά πληροφορίες, την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή τον περιορισμό σε ανθρώπινες απώλειες, προλαμβάνοντας επιπλέον μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας. 

Παράλληλα κυβέρνηση και ειδικοί επενδύουν στην ανταπόκριση της κοινωνίας στο μέτρο της καθολικής ιχνηλάτησης του ιού, με τη διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ, σε κάθε ενήλικο απο σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και έως τις 12 Δεκεμβρίου  καθώς και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, απο τα φαρμακεία. 

Στόχος της κυβέρνησης, μετά και την ανησυχία που έχει προκαλέσει η παραλλαγή «Ομικρον», είναι να θωρακιστεί όσο γίνεται καλύτερα ο ελληνικός πληθυσμός από τη συνεχιζόμενη θανατηφόρα επέλαση του κορωνοϊού. 

Συνεπώς, δίνοντας προτεραιότητα στην αύξηση των εμβολιασμών με όλες τις δόσεις, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες μετά την ικανοποιητική ανταπόκριση που φαίνεται να βρίσκει το μέτρο στους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών και των οποίων η υγεία και η ζωή κινδυνεύουν περισσότερο, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών. 

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει το έδαφος για να γίνουν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης που παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό αριθμό θυμάτων κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι πριν συμπληρωθεί το πρώτο τετραήμερο από την ανακοίνωση ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους σε εμβολιαστικό κέντρο, πάνω από 50.000 Ελληνες άνω των 60 ετών, που αντιστοιχούν στο 10% της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας, έσπευσαν να το κάνουν. 

Στο 90% έφθασαν οι 75άρηδες - Κλείστηκαν 1,5 εκατομμύριο ραντεβού 

Σημαντική αύξηση υπήρχε και στα ραντεβού της τρίτης δόσης που επίσης θεωρείται σημαντική για την επίτευξη του επιδιωκόμενου τείχους ανοσίας που θα αποκλιμακώσει την πίεση στο ΕΣΥ, η οποία προέρχεται κατά βάση από όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα του εμβολιαστικού προγράμματος, την -αποκαλούμενη και «αναμνηστική»- τρίτη δόση έχει κάνει ήδη το 70% των ευπαθών ηλικιακών ομάδων, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν το ραντεβού τους άλλοι 40.000 συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Στο μεταξύ, η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, φαίνεται να είναι εκείνη που πρωτοπορεί στη χώρα μας  καθώς, την περασμένη Παρασκευή έγινε, κατά πληροφορίες, η πρώτη ηλικιακή ομάδα η οποία, με τα τελευταία ραντεβού που κλείστηκαν, έσπασε το φράγμα των κατά 90% εμβολιασμένων Ελλήνων.

Συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή στους άνω των 18 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση έχει ξεπεράσει το 77%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι κυμαίνονται λίγο πάνω από το 73%. 

Προετοιμασία για να αρχίσουν τα εμβόλια στα παιδιά 5-11 ετών

Στις 13 Δεκεμβρίου, ακριβώς δηλαδή σε μια βδομάδα, αναμένεται να φτάσουν τα εμβόλια της Pfizer στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11.  

Στόχος είναι η σχετική πλατφόρμα να έχει ανοίξει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των παιδιών. 

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστεί αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer και θα τους χορηγείται το ένα τρίτο από την κανονική δόση του εμβολίου. 

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Δηλαδή πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη, οι οποίες όμως εμφανίζονται σε ήπιο ή μέτριο βαθμό και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Στους τρεις μήνες από την δεύτερη δόση η αναμνηστική 

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες, αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση. 

Όπως ανακοίνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω. 

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's, η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. 

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης έχει ανοίξει και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής απο τους πολίτες, είναι σημαντικό.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News