Μάχη Ανδρουλάκη- Παπανδρέου τη δεύτερη Κυριακή – Πώς ψήφισε η Κρήτη

Κρήτη
Μάχη Ανδρουλάκη- Παπανδρέου τη δεύτερη Κυριακή – Πώς ψήφισε η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτιά Νίκου Ανδρουλάκη έδειξαν οι χθεσινές κάλπες - Αναλυτικά πως ψήφισαν οι Κρητικοί σε κάθε νομό

Πρωτιά Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μάλιστα σε επίπεδο Κρήτης κατέγραψε σχεδόν διπλάσια ποσοστά συγκριτικά με τα πανελλαδικά ποσοστά του, και ένα θρίλερ για γερά νεύρα μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδου ως προς τη 2η θέση, που οδηγεί στην αναμέτρηση της β' Κυριακής, επιφύλασσε η χθεσινή (Κυριακή 5 Δεκεμβρίου) εσωκομματική κάλπη στο ΚΙΝ.ΑΛ. Κάλπη που είχε βεβαίως μεγάλο νικητή το ίδιο το κόμμα, μιας και η συμμετοχή ξεπέρασε και τις ίδιες τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν, με εντυπωσιακά μάλιστα τα επίπεδα προσέλευσης εδώ στην Κρήτη.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, στο 90,26% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων και καταμετρημένες 241.859 ψήφους, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 37,06%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,78%, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,95%, ενώ ακολουθούσαν ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25%, ο Χάρης Καστανίδης με 2,99% και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,97%.

Έτσι, η προεδρία αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Κυριακή μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Γύρω στις 12:45 τα ξημερώματα, ο νικητής της εκλογικής βραδιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, έφτασε εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, όπως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», στο γραφείο του στην οδό Ιπποκράτους.

«Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», τόνισε στην πρώτη του δήλωση μετά τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου (σ.σ. χθες) και μας τίμησαν σε αυτή τη μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψήφιούς μου που δώσανε ένα αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια, με ενότητα, που είναι η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας Φώφης Γεννηματά.

Από την αρχή αυτής της προσπάθειας είπα ότι δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι να τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Σε επίσημη δήλωση προχώρησε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. να συμμετέχουν και στη μάχη της επόμενης Κυριακής.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα», ήταν η λιτή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Μεγάλος νικητής το κόμμα!

Μπορεί η χθεσινή κάλπη να έφερε χαμόγελα λόγω πρωτιάς στον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο, πέραν του ευρωβουλευτή, μεγάλος νικητής αναδείχτηκε το ίδιο το κόμμα! Κι αυτό γιατί ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής σφραγίστηκε από πολύ μεγάλη προσέλευση, η οποία ξεπέρασε και τα προσδοκώμενα, και μάλιστα οδήγησε σε επίσημες και σιωπηρές παρατάσεις.

Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, η συμμετοχή έφτασε περίπου σε 276.000 άτομα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 212.000 άτομα που συμμετείχαν στην προηγούμενη εσωκομματική εκλογική διαδικασία του 2017.

Οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά τμήματα της χώρας έκλεισαν στις 8 το βράδυ, μετά από μονόωρη παράταση που ανακοίνωσε η ΕΔΕΚΑΠ, η οποία έδωσε ωστόσο ατύπως σιωπηρή παράταση στα εκλογικά τμήματα όπου υπήρχαν ακόμα και μετά τις 8 το βράδυ ουρές.

Χαρακτηριστικό της εντυπωσιακής προσέλευσης (ιδίως αν ληφθεί υπόψη και ότι δε βρισκόμαστε σε μια εποχή απόλυτα ομαλή, αλλά σε εποχή ειδικών συνθηκών ελέω πανδημίας) ήταν ότι σε κάποια στιγμή καταγράφηκαν έως και 500 ψήφοι ανά λεπτό!

Η μεγάλη συμμετοχή ήρθε ως συνέχεια αφενός του αυξημένου πολιτικού, δημοσιογραφικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που έχει καταγραφεί εδώ και καιρό γύρω από τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛ. και αφετέρου των θετικών για το κόμμα δημοσκοπικών ευρημάτων ως προς την πρόθεση ψήφου, που έφερναν, θυμίζουμε, το ΚΙΝ.ΑΛ. στην περιοχή του 10%.

Αναμφίβολα πρόκειται για τρεις πολύ θετικούς οιωνούς ως προς το «αύριο» του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι από τα άλλα κόμματα. Ιδίως φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., που θα επιχειρήσουν να αποκρυπτογραφήσουν εις βάθος τα εκλογικά αποτελέσματα στο ΚΙΝ.ΑΛ., τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και το τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Λίγο πριν από τις 10:30 το βράδυ μετέβη στο γραφείο του στην Ιπποκράτους ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Ο ίδιος ανέβηκε στο γραφείο του, όπου τον περίμεναν συνεργάτες και υποστηρικτές του.

Αρκετός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί εκεί αποθέωσε τον ευρωβουλευτή, με τον ίδιο να σηκώνει τη γροθιά του και να λέει μόνο «όλα καλά».

Αντιθέτως, παγωμάρα επικρατούσε την ίδια ώρα στο “στρατόπεδο” του Γιώργου Παπανδρέου, όπου μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης επικρατούσε αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Μεγάλη ήταν η αγωνία στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου, στη θέα μιας μάχης στήθος με στήθος με τον Γιώργο Παπανδρέου για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στην τελική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής.

Πώς ψήφισαν οι Κρητικοί

Εμφατική νίκη Ανδρουλάκη

Εμφατική ήταν κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε επίπεδο Κρήτης, όπου είχαμε εντυπωσιακή εικόνα από πλευράς προσέλευσης στην κάλπη.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, στο 93,55% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, τα συγκεντρωτικά ποσοστά των 6 υποψήφιων προέδρων στην Κρήτη είχαν ως εξής:

- Νίκος Ανδρουλάκης 61,38%

- Γιώργος Παπανδρέου 24,69%

- Ανδρέας Λοβέρδος 10,07%

- Παύλος Χρηστίδης 1,98%

- Παύλος Γερουλάνος 0,96%

- Χάρης Καστανίδης 0,92%

Στον νομό Ηρακλείου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέγραψε εντυπωσιακή επίδοση, καθώς έλαβε 11.395 ψήφους σε σύνολο 18.640 ψηφισάντων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 4.918 ψήφους, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά οι Ανδρέας Λοβέρδος με 1.381 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 240 ψήφους, Παύλος Χρηστίδης με 212 ψήφους και Χάρης Καστανίδης με 163.

Ηχηρή ήταν η πρωτιά του ευρωβουλευτή και στον νομό Λασιθίου, καθώς έλαβε σχεδόν 1.000 παραπάνω ψήφους από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου.

Ειδικότερα, σε σύνολο 2.916 ψηφισάντων στον νομό Λασιθίου (στις εκλογές του 2017 είχαν ψηφίσει 2.300 ψηφοφόροι) έλαβαν: Νίκος Ανδρουλάκης 1.700, Παύλος Γερουλάνος 33, Χάρης Καστανίδης 22, Ανδρέας Λοβέρδος 367, Γιώργος Παπανδρέου 711 και Παύλος Χρηστίδης 58.

Στον νομό Χανίων, η συμμετοχή έφτασε τους 4.415 ψηφίσαντες (έναντι 3.041 στις εσωκομματικές εκλογές του 2017).

Οι 6 υποψήφιοι έλαβαν: 2.518 ψήφους ο Ν. Ανδρουλάκης, 886 ψήφους ο Ανδρέας Λοβέρδος, 857 ο Γιώργος Παπανδρέου, 51 ο Παύλος Χρηστίδης, 65 ο Παύλος Γερουλάνος και 38 ο Χάρης Καστανίδης.

Στον νομό Ρεθύμνου, όπου η συμμετοχή ήταν επίσης εντυπωσιακή (ψήφισαν 4.189 έναντι 2706 το 2017), είχαμε επίσης καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έλαβε μάλιστα 2.000 παραπάνω ψήφους από τον 2ο Γιώργο Παπανδρέου.

Ειδικότερα, στον νομό Ρεθύμνου είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 2.704 ψήφους, ο Γιώργος Παπανδρέους 764, ο Ανδρέας Λοβέρδος 424, ο Παύλος Χρηστίδης πήρε 285 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 49 και ο Παύλος Γερουλάνος 35.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News