Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στις 13 Δεκεμβρίου φτάνουν τα εμβόλια της Pfizer, για τα παιδιά 5-11

Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν τα εμβόλια της Pfizer στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11

Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, τα εμβόλια, κατά του κορωνοϊού, θα φτάσουν στη χώρα μας την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και στόχος είναι η σχετική πλατφόρμα να έχει ανοίξει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των παιδιών.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστεί αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer και θα τους χορηγείται το ένα τρίτο από την κανονική δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Δηλαδή πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη, οι οποίες όμως εμφανίζονται σε ήπιο ή μέτριο βαθμό και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Στους τρεις μήνες από την δεύτερη δόση η αναμνηστική

Στο μεταξύ την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

(φωτογραφία: rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια