Κεδίκογλου: Το ΥΠΑΑΤ «θα διασφαλίσει το μέλλον της μελισσοκομίας»

Ελλάδα
Κεδίκογλου: Το ΥΠΑΑΤ «θα διασφαλίσει το μέλλον της μελισσοκομίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην μεγάλη πρόκληση του «Plan Bee» της ελληνικής μελισσοκομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου

Για τη μεγάλη πρόκληση του «Plan Bee» της ελληνικής μελισσοκομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Μιλώντας για την Εθνική Επιτροπή που συστήνεται από το ΥΠΑΑΤ και έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι «θα διασφαλίσει το μέλλον της μελισσοκομίας» σημειώνοντας πως θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον ερχόμενο μήνα στην έδρα της που θα είναι η Χαλκίδα «τόσο για συμβολικούς λόγους εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών όσο και ουσιαστικούς μιας και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι από την Ελλάδα, περνούν και από την Εύβοια».

Επισήμανε πως «στόχος μας είναι η ιχνηλασιμότητα στο ελληνικό μέλι» που θα έχει ως αποτέλεσμα «την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και τη νοθεία», με απώτερο σκοπό την αύξηση της εμπορικής αξίας του μελιού.

Σε ότι έχει να κάνει τη Βόρεια Εύβοια και τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι ήταν το κέντρο της μελισσοκομίας καθώς τουλάχιστον 500.00 κυψέλες μεταφέρονται κάθε χρόνο στα βουνά της.

Τέλος, αναφέρθηκε στον τριπλό στόχο όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων, οι οποίο είναι:

  • Στήριξη μελισσοκόμων. «Να μπορέσουν δηλαδή να σταθούν στα πόδια τους. Το 70% ήταν αδήλωτοι, οπότε προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι να αποζημιωθούν ακόμα και εκείνοι (όχι στο ύψος των ασφαλισμένων), με την προϋπόθεση να εγγραφούν στον ΕΛΓΑ».
  • Να επιβιώσουν οι μέλισσες. «Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρέχουμε μελισσοτροφή που θα δίνεται τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο»
  • Να μείνουν τα μελίσσια στη βόρεια Εύβοια. «Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα χωροθετήσουμε τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News