Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος θα ήταν λιγότερο σοφός

Την σπουδαιότητα της Ελλάδας στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην εξέλιξη αυτής, εξύμνησε με τα λόγια του ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το Μέγαρο Μαξίμου

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς. Από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή, που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο, για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμού, που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας», τόνισε ο θρησκευτικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Τούτη η χώρα, που χαρακτηρίζεται από για τη φιλοξενία της, έχει δει στα νησιά της, αδέλφια, να καταφθάνουν περισσότεροι και από τους εγγύτερους κατοίκους. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας», υπογράμμισε ο Ποντίφικας. «Εδώ, σύμφωνα με τον Σωκράτη, άρχισε κάποιος να αισθάνεται πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη γηραιά ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων, κρίνεται σημαίνουσα, όχι μόνο για την επίτευξη στόχων, αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που πρέπει να μας ωθεί σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα, σκέφτομαι τη φτώχεια.», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ποντίφικας μετέφερε με ανησυχία τη διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας. Για την αντιμετώπιση αυτού το προβλήματος, ο Πάπας, τόνισε ότι απαιτείται προσπάθεια και υπομονή, επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική».

Ακόμα, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, εξέφρασε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να διανοίξει δρόμους ειρήνης, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω μιας πολυμέρειας, που δεν θα ασφυκτϊά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις. «Η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία, ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα, μια μακρά και άπιαστη Οδύσσεια. Ωστόσο, τούτο το ταξίδι, σε μια θαλασσοταραχή -όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος- συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός, για να φτάσει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία. Από εδώ, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου, για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.», ανέφερε ο Ποντίφικας.

Όσο αφορά το μεταναστευτικό, ο ίδιος τόνισε ότι «έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ευρωπαϊκή αναβλητικότητα. «Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη και ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης», επισήμανε ο Πάπας.

Ακόμα, προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα, ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε, σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας, να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και να ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Όπως είπε ο ίδιος, αυτό αποτελεί «εγγύηση για το μέλλον».

«Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση, ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα, θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος», σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι είναι δυνατό «να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία».

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια