Ελλάδα

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: 193.000 ραντεβού για την 3η δόση μέσα σε λίγες ώρες

193.000 ραντεβού για την «αναμνηστική» δόση έχουν «κλειστεί» από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, το πρωί

193.000 ραντεβού για την πραγματοποίηση της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης έχουν «κλειστεί» από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα τις 10:00 το πρωί, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα κλείστηκαν 8.300 ραντεβού για την πραγματοποίηση εμβολιασμού της πρώτης δόσης.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Στους 3 μήνες η «αναμνηστική» δόση

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών να δώσει το “πράσινο φως” για πραγματοποίηση της “αναμνηστικής” δόσης των εμβολίων στους 4 μήνες από τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε, εχθές, την επίσπευση της 3ης «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα, καταλήγει στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω. Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες και όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της “Johnson & Johnson” η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα», ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πλατφόρμα για τη δήλωση άνοιξε χθες το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την αυριανή Κυριακή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, 2 εκατ. πολίτες μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση. Όπως επεξήγησε ο γ.γ., η απόφαση της Επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας διαμέσου εμβολιασμών, λόγω της νεότερης παραλλαγής «Όμικρον».

«Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε», σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

ΣτΕ: «Συνταγματικός» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα, συνταγματικό και σύμφωνο με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ενέκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Απέρριψε, έτσι, τις αιτήσεις που ζητούταν να ακυρωθούν οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, όπως είναι των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού του ΕΚΑΒ, της ΠΟΕΔΗΝ, κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου κ. Σκαλτσούνη, το ΣτΕ έκρινε τα εξής:

α) «O εμβολιασμός επιβάλλεται στους υπαλλήλους του Π.Σ. που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ. Προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον αρχηγό του Π.Σ. να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό όρο - υπό περιστάσεις πανδημίας - για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού COVID-19.

β) Στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επίσημων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, με τα οφέλη των εμβολίων να υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες και είναι εξαιρετικά σπάνιες.

γ) Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων.

δ) Το δικαστήριο, εφαρμόζοντας το άρθρο 50 (παρ. 3 εδ. α του Π.Δ. 18/1989), αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης και να χορηγήσει στη Διοίκηση προθεσμία ενός μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης, προκειμένου να προβεί στη δημοσίευση της πράξης του αρχηγού του Π.Σ. σε ΦΕΚ».

Φωτογραφία από pexels

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια