Ανεμβολίαστοι άνω των 60: «Δεν θα γίνεται παρακράτηση» του προστίμου από τη σύνταξη

Ελλάδα
Ανεμβολίαστοι άνω των 60: «Δεν θα γίνεται παρακράτηση» του προστίμου από τη σύνταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου αναμένονται τα πρώτα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Προβληματισμό έχει γεννήσει στους ανεμβολίαστους η απόφαση για το μέτρο «υποχρεωτικότητας» που θα μπει σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου 2022 σημαίνοντας έτσι την αρχή των προστίμων των 100 ευρώ, στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνεται αυτόματα η παρακράτηση του προστίμου από τις συντάξεις των ανεμβολίαστων πολιτών.

Γνωστό είναι επίσης ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές,  όπως συνέβη και στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις σχετικά με εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους. 

Ο μόνος τρόπος να γλιτώσουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 είναι να κάνουν την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού να μην αρκεί ως στοιχείο απαλλαγής από το κονδύλι.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν το εμβόλιο δεν γίνει έως τις 16 Ιανουαρίου το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ για τον Ιανουάριο

Αν το εμβόλιο δεν γίνει τον Φεβρουάριο, το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ, άρα σύνολο: 150 ευρώ.

Αν πάλι το εμβόλιο γίνει έως 15 Φεβρουαρίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Φεβρουάριο - Σύνολο: 100 ευρώ.

Αν το εμβόλιο γίνει 1 - 15 Μαρτίου, τότε το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Μάρτιο - Σύνολο: 200 ευρώ (50+100+50). 

Προς το παρόν το μέτρο ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1961. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Αν δεν γίνει η δεύτερη δόση στο χρόνο που προβλέπεται, τότε το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα αναβιώνει από τις 16 Ιανουαρίου 2022 και εντεύθεν και θα επιβάλλεται αναδρομικά ακινήτων σωρευτικά για όλους τους ενδιάμεσους μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News