Στους τρεις μήνες από την δεύτερη δόση η αναμνηστική - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ελλάδα
Στους τρεις μήνες από την δεύτερη δόση η αναμνηστική - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν την 3η δόση 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με 2 δόσεις

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Αύξηση στους εμβολιασμούς

Σημαντική είναι η αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες των 60+ σημειώθηκε μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 50.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε σχετική του ανάρτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τονίζει: «50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες 60+ κλείστηκαν από την Τρίτη το μεσημέρι έως αυτή την ώρα. Το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέρες μια επιλογή ζωής. «Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε για να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τους πιο ευάλωτους».

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν κάποιος πολίτης άνω των 60 ετών δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, τότε θα του επιβάλλεται μηνιαίως διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους, είπε ότι έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας πως το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε», δήλωσε.

Γνωστοποίησε δε ότι χθες Πέμπτη κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45.000 ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε.

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων, ανοσοκατεσταλμένοι, κλπ», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση, αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κ.λπ.) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα, θα υπάρχει τεχνική λύση, που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News