Νέο «Εξοικονομώ» 2021: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα - Τι ισχύει για την Κρήτη

Ελλάδα
Νέο «Εξοικονομώ» 2021: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα - Τι ισχύει για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως διαμορφώνονται τα ποσοστά ενίσχυσης - Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης για το νέο «Εξοικονομώ» 2021 - Αναλυτικός οδηγός

Την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο αφορά στην αναβάθμιση των κτιρίων και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα μπορεί να πραγματοποιείται για 50 ημέρες, ταυτόχρονα και για όλη την Επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον νέο οδηγό του προγράμματος, υπάρχει πρόβλεψη και για την ενεργειακή αναβάθμιση των μισθωμένων κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία. Επίσης, μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών στο νέο «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού ύψους 632 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων, καθώς επίσης και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Μάλιστα, έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων, ενώ τα ποσοστά επιδότησης κλιμακώνονται από 40 έως 65%.

Τα ποσοστά ενίσχυσης

Συγκεκριμένα τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων σε κατοικίες που είτε είναι μισθωμένες είτε έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, κλιμακώνονται από 40 έως 65%, ανάλογα με το εισόδημα του ιδιοκτήτη, ενώ με την αρχική εκδοχή του Οδηγού που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ποσοστό ήταν 40% για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Πρόκειται για ένα αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε περισσότερες κατηγορίες κατοικιών.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά ενίσχυσης

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατοικίες που επιδοτούνται

Στα πλαίσια του προγράμματος υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι αιτήσεων:

  • Αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.
  • Αίτηση πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρους αίτησης σε πολυκατοικία).

Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη η ίση της Γ.

Οι παρεμβάσεις που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • Σύστημα ZNX με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Τι πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος στην αίτησή του

  1. Θα πρέπει να φροντίσει να έχει όλα τα έγγραφα – σχέδια πολεοδομίας του ακινήτου και να προχωρήσει άμεσα σε νομιμοποίηση όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν πριν την αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
  2. Υπάρχει πλαφόν στον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) Το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9 και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου), γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία,
  3. Λόγω των ανωτέρω περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται παράλληλα να επιτύχει αναβάθμιση της κατοικίας του κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με το 1ο ενεργειακό πιστοποιητικό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει τις κατάλληλες παρεμβάσεις που με το λιγότερο κόστος θα του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη
  4. Εξοικονόμηση ενέργειας. Οι παρεμβάσεις που δίνουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.
  5. Για την επιλογή των παρεμβάσεων φυσικά, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή, οποίος θα δει την κατοικία και θα κάνει μελέτη για την επιλογή των καταλληλότερων παρεμβάσεων.
  6. Λόγω της μοριοδότησης που ισχύει στο νέο πρόγραμμα, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με κατασκευή προ του 1980, δίνει περισσότερα μόρια στον ενδιαφερόμενο συγκριτικά με νεότερες κατοικίες που αναβαθμίζονται και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις τους.
  7. Αρχικά είχαν βγάλει εκτός προγράμματος τις αιτήσεις για νεοαποκτηθέντα. Ωστόσο στον τελικό οδηγό θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
  8. Μπορεί να γίνει αίτηση για παρεμβάσεις σε πολυκατοικία αρκεί να αφορά τα διαμερίσματα και τα κοινόχρηστα, όχι μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.
  9. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή την νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.
  10. Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή (1) μόνο αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

27 εκατ. για την Κρήτη – Τα ποσά ανά νομό

Από τα 632 εκατ. ευρώ, τα 27 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Κρήτη, στην οποία  που θα επιδοτήσει με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου (σήμερα δόθηκε μάλιστα ως σχετική ημερομηνία η 13η Δεκεμβρίου) και πλέον οι ενδιαφερόμενοι και εδώ στην Κρήτη καλούνται να τρέξουν για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να είναι σε θέση να υποβάλλουν το φάκελο της αίτησης τους.

Βεβαίως το πολύ σημαντικό σε σχέση με τα κακώς κείμενα που είδαμε στο περσινό Εξοικονομώ είναι ότι στο νέο πρόγραμμα έχει καταργηθεί η σειρά προτεραιότητας που επέβαλε μάχη χρόνου με το πληκτρολόγιο και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 1 μήνα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του φετινού κύκλου ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινά από το 40% και θα φτάνει στο 75%. Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων μπορεί να φτάνει έως 28.000€.

Σε επίπεδο Κρήτης το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ανέρχεται σε ένα ποσό περί τα 27 εκ ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό του προγράμματος, η κατανομή των πόρων του «Εξοικονομώ 2021» ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού έχει ως εξής:

  • 664.00 ευρώ για την Π.Ε. Ηρακλείου.
  • 323.000 ευρώ για την Π.Ε. Λασιθίου
  • 102.000 ευρώ για την Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 149.000 ευρώ για την Π.Ε. Χανίων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News