Ελλάδα

ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Ποια θα είναι η εκλογική διαδικασία

Σε πλήρη αναβρασμό ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής μάχης της Κυριακής, για την ανάδειξη του νέου προέδρου, βρίσκεται το κόμμα και σε τοπικό επίπεδο

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκονται τα τοπικά όργανα και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. κι εδώ στην Κρήτη, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση πλέον για την εσωκομματική εκλογική μάχη της 5ης Δεκεμβρίου, από την οποία θα αναδειχθεί (εφόσον δε χρειαστεί βεβαίως και β’ εκλογικός γύρος) ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Με τα επιτελεία των 6 διεκδικητών της προεδρίας να μετρούν στο νήμα της προεκλογικής κούρσας τις δυνάμεις τους και εδώ στο νησί, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος στην Κρήτη εξέδωσαν ανακοινώσεις, παραθέτοντας τον «οδικό χάρτη» προς ναυτιλλομένους ψηφοφόρους για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, που θα διεξαχθεί σε 88 συνολικά εκλογικά κέντρα ανά το νησί, εκ των οποίων τα 46 στον νομό Ηρακλείου.

Η εκλογική διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, θα διεξαχθεί με συγκεκριμένα μέτρα ελέω Covid-19, ενώ είναι ανοιχτή προς όλους, συμπεριλαμβανομένων και μη μελών/φίλων του ΚΙΝ.ΑΛ., που μπορούν να εγγραφούν επιτόπου την ίδια ημέρα και να ψηφίσουν, βεβαιώνοντας ότι δεν ανήκουν σε κάποιο άλλο κόμμα.

Τόσο για αυτούς όσο και για τα εγγεγραμμένα μέλη είναι υποχρεωτική η καταβολή ποσού 3 ευρώ, ενώ όποιος δεν ψηφίσει αυτή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου δε θα έχει δικαίωμα ψήφου στον β' εκλογικό γύρο στις 12 Δεκεμβρίου.

Στηρίζει ΓΑΠ ο Κεγκέρογλου

Την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. εκφράζει με τη γραπτή δήλωσή της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, ο γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου.

Κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για ώρα ευθύνης, ο ίδιος αναφέρει: «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν δοκιμαστεί και δεν μπορούν. Η ελπίδα του λαού στρέφεται στην παράταξή μας κι αυτό δημιουργεί ισχυρή αισιοδοξία, αλλά μας επιφορτίζει και με μεγάλες ευθύνες. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».

«Στηρίζω τον Γιώργο Α. Παπανδρέου για τους παρακάτω λόγους:

- Τιμά και εγγυάται την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για το Κίνημα Αλλαγής με ενότητα, αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς και σοσιαλδημοκρατική προοδευτική ταυτότητα.

- Μπορεί να σπάσει το δίπολο της πόλωσης, του διχασμού και της αδράνειας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες.

- Μπορεί να κάνει ξανά την παράταξη μεγάλη και πρωταγωνιστή των εξελίξεων για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

- Μπορεί να δώσει οξυγόνο στη Δημοκρατία μας, που ασφυκτιά και να δρομολογήσει ένα καλύτερο αύριο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

- Μπορεί να κάνει πραγματικότητα τη Νέα Αλλαγή με εθνικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

- Μπορεί να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα αφορά όλους τους πολίτες και την “πράσινη” μετάβαση με ωφέλεια για την κοινωνία και όχι επιβάρυνση όπως γίνεται σήμερα με την ενέργεια.

- Μπορεί να εγγυηθεί μια άλλη πολιτική για τη διαφανή αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας και των 90 δισ. που θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της τα επόμενα χρόνια, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών.

- Μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων αντί των συμφερόντων των λίγων και ημετέρων των κυβερνώντων», σημειώνει ακόμα ο Βασίλης Κεγκέρογλου και καταλήγει:

«Όλοι οι υποψήφιοι είναι καλοί, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του ο καθένας, όμως στηρίζω Γιώργο Α. Παπανδρέου, που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει με σιγουριά στην καλύτερη προοπτική για την παράταξη, την κοινωνία και την πατρίδα μας».

Κάλεσμα προσέλευσης στην κάλπη

Εκλογικές οδηγίες από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου

Οδηγίες αναφορικά με το πώς θα διεξαχθεί η μεθαυριανή εκλογική διαδικασία εξέδωσε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., απευθύνοντας συνάμα κάλεσμα προσέλευσης στην κάλπη.

Όπως γνωστοποιεί:

  1. «Οι εκλογές θα γίνουν από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. της 5ης/12/2021 με εφορευτικές επιτροπές, που έχουν οριστεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού (ΝΕΣ), και είναι τουλάχιστον 3μελείς, διευρυνόμενες από έναν εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου.

Συντονιστής της εκλογικής διαδικασίας στον χώρο του εκλογικού κέντρου είναι ο υπεύθυνος (ΥΕΚ) που έχει οριστεί από τη ΝΕΣ.

  1. Στις εκλογές ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας. Για την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου είναι απαραίτητο να προσκομίσει είτε το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας, είτε το διαβατήριό του είτε το δίπλωμα οδήγησης (φωτοτυπίες των ανωτέρω ή άλλου είδους έγγραφα δε γίνονται δεκτά).

Όποιος/α δεν είναι μέλος του Κινήματος, υπογράφει αίτηση και βεβαιώνει υπεύθυνα ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος και ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού.

Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού μας, μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών και κατά συνέπεια συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου πρόεδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Για την ταυτοπροσωπία τους απαιτείται υποχρεωτικά, α) για όσους είναι 16 ετών, η ταυτότητά τους και να καταθέσουν στην Ε.Ε. εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ, β) για τους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταθέσουν στην Ε.Ε. εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ, και γ) για τους αλλοδαπούς, διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας και να καταθέσουν στην Ε.Ε. εκτυπωμένο πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

  1. Όλοι οι ψηφοφόροι, ανεξάρτητα εάν είναι μέλη/φίλοι ή εγγράφονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (την 5η Δεκεμβρίου μόνο) το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.
  2. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα ενιαίο και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά, και σταυρώνεται έως ένας υποψήφιος.

Ως “λευκά” χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια που δε θα φέρουν σταυρό ή οποιαδήποτε σημείωση.

Ως “άκυρα” θα χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια με περισσότερους από έναν σταυρούς ή/και όσα θα φέρουν οποιαδήποτε σημείωση.

  1. Τα θέματα που ανακύπτουν από έγγραφες ενστάσεις υποψηφίων ή μελών επιλύονται από το αμέσως επόμενο από τα ανωτέρω συλλογικά όργανα της εκλογικής διαδικασίας (κατά σειρά Εφορευτική Επιτροπή, ΝΕΣ, ΠΕΣ, ΕΔΕΚΑΠ). Σε περίπτωση μη αποδοχής απόφασης επί της ένστασης, από οποιοδήποτε μέλος των ανωτέρω οργάνων, τελικός αποδέκτης είναι η ΕΔΕΚΑΠ, που αποφασίζει τελεσίδικα.
  2. Εφόσον δεν αναδειχθεί πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου 2021, θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι θα έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών.
  3. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου (ΥΕΚ), καθώς και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του εκλογικού τμήματος, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ώρου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια