Ελλάδα

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Η εξειδίκευση των νέων μέτρων - Τι ισχύει για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Ποιοι εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Τα ποσά των προστίμων και ο εμβολιασμός για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών

Η έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον» που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως και οδηγεί τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα διεθνώς, είναι γεγονός και στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού με την εν λόγω παραλλαγή, ταυτοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στα Χανιά.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε νωρίτερα σε διευκρινίσεις των μέτρων υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, τα οποία είχε προαναγγείλει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα:

  • Έως 16 Ιανουαρίου όσοι είναι των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού για να μην επιβληθεί πρόστιμο.
  • Επιτροπές που θα συσταθούν θα εξετάσουν αιτήσεις εξαίρεσης.
  • Για κάθε μήνα το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ.
  • Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε όσους θα γίνουν 60 ετών από 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πρώτα σενάρια για την περίοδο των γιορτών στην Κρήτη - Οι ειδικοί εξηγούν

Self test για όλους τους ενηλίκους, εμβολιασμένους και μη

Για την επιτήρηση της υγειονομικής κατάστασης πριν και μέτρα τις γιορτές, θα δοθεί ένα δωρεά self test σε όλους τους ενήλικους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους στις 6-11 Δεκεμβρίου, για την περίοδο Χριστουγέννων και την εβδομάδα μετά τις γιορτές, στις αρχές του νέους έτους.

Θεματικά πάρκα

Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι ανήλικοι θα μπορούν να εισέρχονται με rapid test.

Πιστοποιητικό νόσησης

Για να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα απαιτείται PCR.

Εμβολιασμός 5-11 ετών

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Όταν είναι διαθέσιμα θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Τέλος, σημείωσε ότι συζητείται από την επιτροπή το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο -που ισχύει σήμερα- για τη χορήγηση της τρίτης δόσης μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και

όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)

Πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια